De verschillende fases van jouw transformatieproces

Fases transformatieproces

Jezelf ontwikkelen, oude overtuigingen en belemmeringen achter je laten of een behoefte voelen aan vernieuwing. Kortom; je voelt dat het tijd is om leiderschap te nemen en dus het proces van transformatie in te gaan. In deze blog lees je over de verschillende fases van jouw transformatieproces. Ook geef ik een inkijkje in mijn eigen ervaring met transformaties en welke fase je (helaas) niet kunt vermijden als je daadwerkelijk wilt groeien in jouw leiderschap.

Altijd opzoek naar manieren om het beste uit mijzelf te halen

Als iets in mijn leven een gegeven is, dan is het wel dat mijn leven vol staat met momenten van transformatie. Je kan dan ook wel zeggen dat zelfactualisatie mijn middle name is. Altijd opzoek naar manieren om het beste uit mijzelf te halen, te vernieuwen en mijn potentieel optimaal te benutten. De verschillende fases van een transformatieproces heb ik dan ook diverse keren doorlopen.

Als leiderschapscoach help ik niet alleen leiders in hun proces van transformatie, maar ontkom ik er niet aan om ook zelf zo nu en dan in mijn eigen transformatieproces te duiken. De wens om mijzelf te ontwikkelen is niet iets wat ik mijzelf opdring. Het is er gewoon en dient zich elke keer weer als vanzelf aan. En natuurlijk klopt het altijd weer aan de deur als je net denkt gesetteld te zijn en even alles op orde te hebben.

Inmiddels ben ik gewend geraakt aan het proces van transformatie en telkens weer mijn eigen groei in te duiken. Ik weet als geen ander dat het proces ongelofelijk ongemakkelijk, pijnlijk en moeilijk kan zijn. Net als dat het ongelofelijk verhelderend, energie gevend en noodzakelijk is.

De fase die je onvermijdelijk tegenkomt in jouw transformatieproces

In het proces van transformatie is er altijd een moment waarop je met jezelf het donker in moet gaan en dus ook dat er iets dood mag gaan ofwel losgelaten mag worden. In feite is ‘de dood’ onlosmakelijk verbonden aan het proces van transformatie. Of je nu wilt of niet.

  • Het loslaten van oude gewoontes.
  • Niet dienende relaties.
  • Patronen die je kleinhouden.
  • Ambities die niet voor jou zijn.
  • Verwachtingen en overtuigingen die je dwars zitten.

Ik ben niet bang om dit proces in te duiken en zogezegd het donker in te stappen. Maar altijd heb ik weer moeite met dat moment waarop iets ‘dood’ mag gaan en definitief losgelaten mag worden. Het verzet tegen het niet weten, het onbekende instappen en de drempel van het definitief loslaten. Soms duurt het verzet wat langer. En andere keren durf ik moedig en dapper nog verder het donker in te stappen richting het punt van ‘de dood’. Want dit is altijd het kantelpunt naar daadwerkelijke transformatie. Leer meer in dit artikel over de verschillende fases van jouw transformatieproces.

De verschillende fases van jouw transformatieproces

Hieronder een overzicht van de verschillende fases van jouw transformatieproces die je tegenkomt als je aan het groeien bent.

Fases transformatieproces

Fase 1: Hoe een transformatieproces start – frustratie

Een transformatie start altijd met een frustratie, gevoel van onvrede, een gevoel dat het anders mag of een behoefte aan verandering. Dit is het moment dat je in feite al in jouw transformatieproces stapt. Vaak ben je je nog onbewust van jouw behoeften en verlangens en dus ben je niet direct instaat om er verandering in te brengen. En toch is er meer en meer een gevoel dat dingen anders mogen en een besef dat je het anders wilt.

Dit proces kan kort en lang duren, afhankelijk van hoe snel je instaat bent om de signalen op te pikken en meer bewustzijn op de situatie te krijgen. Als ik in dit deel van mijn proces zit merk ik signalen op als slecht gehumeurd zijn, meer onzekerheid over mijzelf ervaren, dat ik getriggerd word door mensen of situaties en geneigd ben om voor mij belangrijke routines (bijvoorbeeld slapen, sporten en gezond eten) te verzaken.

Zoals je misschien opvalt ben ik op dat moment nog niet volledig bewust van het daadwerkelijke ‘probleem’. Maar merk ik telkens meer signalen op die mij alert maken op bepaalde behoeften en/of verlangens. Deze signalen in jezelf herkennen is een eerste stap richting meer bewustzijn op je behoeften en dus ook om in de volgende stap van je transformatie te stappen.

Terwijl je dit artikel leest herken je het wellicht dat je al een tijdje rondloopt met signalen dat je graag iets wilt veranderen. Wat willen deze signalen jou dan vertellen?

Fase 2: Het bewustwordingsproces – verlangen

Op het moment dat ik mij bewuster wordt van mijn signalen begin ik automatisch ook meer naar binnen te keren. Dit is het moment waarop ik zogezegd meer het ‘donker’ in stap en dieper in mijzelf afdaal. Hier ga ik informatie bij mijzelf ophalen.

Tot dan toe ben je wellicht nog meer naar buiten gericht. Bijvoorbeeld door triggers die van buiten af komen. Om na te gaan wat je nu triggert heb je meer op jezelf af te stemmen. Triggers gaan immers meer over jou dan over de ander. Je kunt het zien als feedback, die je als stuurinformatie kan gebruiken om een pijn of verlangen in jezelf helder te maken.

Dit is ook het moment waarop ik zelf meer ongemak van het proces ga ervaren. Het besef dat je je eigen beperkingen, overtuigingen, fouten en ongemakken mag aankijken voelt altijd even spannend en confronterend.

Het is ook vaak het moment waarop ik meer contact ga maken met mijn intuïtie, met voelen i.p.v. denken en waarop ik tot reflectie kom over bijvoorbeeld mijn eigen handelen of functioneren. Het is een proces waar ik volledig bewust word, helder krijg wat ik wel en niet meer wil en ook wat nodig is om aan te pakken.

Fase 3: Volledig het donker instappen – loslaten

Soms duurt het even en soms durf ik moedig en dapper volledig in het donker richting de dood te stappen en los te laten. Wat bedoel ik met ‘de dood’? Dit is het moment in je transformatie wat zich in het Engels omschrijft als: the void. De leegte.

Een periode waar je het oude gaat loslaten, breekt met wat niet meer dient en je volledig het onbekende instapt. Je gaat niet letterlijk dood natuurlijk. Maar het omlijst het naderende einde van een cyclus. Je kunt het vergelijken met wintertijd. Het moment in de natuur waar alles ‘dood’ lijkt, maar ondertussen onder de oppervlakte zich nieuw leven nestelt voor een nieuw seizoen.

Dit punt is onvermijdelijk in je proces van transformatie. Je kunt het negeren, ontwijken of er snel overeen willen stappen. Als je dit punt overslaat, zal je net als monopoly opnieuw bij start in je proces moeten beginnen. Geloof me dat zijn pijnlijke en dure lessen. En ook onvermijdelijke lessen, want soms ben je gewoonweg nog niet klaar om de cyclus te beëindigen en dus volledig los te laten.

In deze periode van je transformatieproces ga je obstakels onder ogen zien en overwinnen. Je ontwikkelt hier ook de drijfveren, kracht en vertrouwen om uiteindelijk echt los te laten, dichterbij jezelf te komen en in het nieuwe te stappen. Dit is waar je lood ombuigt naar goud.

Als ik terugkijk op mijn eigen transformatie dan herinner ik me vooral ook het gevoel er ‘nooit’ meer uit te kunnen komen. Het zijn juist de moment van vallen en opstaan, van opgeven en toch doorgaan, van hard werken en toch weer liefdevol naar jezelf zijn.

Onlangs voerde ik een mooi gesprek met een vriendin die midden in ‘the void’ zat. Ze gaf aan dat het voelde alsof alles los zand was, ze voelde zich radeloos en onzeker over welke kant het op zou gaan. Maar ook gesterkt en standvastig in haar besluit om voorwaarts te bewegen. Van de verschillende fases van jouw transformatieproces is dit waarschijnlijk de moeilijkste om doorheen te gaan, maar ook de fase die je het meeste wijsheid geeft.


Kennismakingsgesprek transformatieproces

Fase 4: De doorbraak in jouw transformatieproces – inzicht

Mijn ervaring is dat je altijd op een punt komt van volledige overgave aan het proces. Dit is ook het moment waarop er vaak hele mooie ontwikkelingen gebeuren.

Na de overgave komt vrijwel direct ook de doorbraak, het licht aan het einde van de tunnel. Een inzicht, een ‘lightbulb’ moment of een nieuwe kans of mogelijkheid die zich aandient waardoor je in één keer door je transformatieproces wordt getrokken.

Ik zag dit bij een klant van mij, een leidinggevende, die ik in een transformatie proces begeleidt tijdens 1-op-1 leiderschapscoaching. Ze omarmde het proces en haar eigen ongemak en daar in één keer was het inzicht wat haar direct aan de andere kant van ‘the void’ bracht. Als leidinggevende voelde ze zich onzeker en was ze gewend om door te controleren dingen in haar team gedaan te krijgen. Het effect was een team dat minder goed functioneerde en weinig interesse en initiatief toonde. Haar inzicht over de reden waarom ze moest ‘controleren’ gaf haar de de kans om de situatie uit een andere perspectief te bekijken. Concreet is ze nu instaat om meer vanuit rust en vertrouwen leiding te geven aan haar team en minder te controleren, over te nemen en te micro-managen. Een win-win. Want zowel mijn klant als haar team gaan hier heel veel baat bij hebben.

Fase 5: Het einde van je transformatieproces – groei en een nieuw begin

Na regen komt ook weer zonneschijn. Cliché maar waar. Je transformatieproces eindigt zo’n beetje als je in een fase van groei komt. Dit kan aanvoelen als een nieuw begin. Je hebt alles losgelaten, je hebt nieuwe inzichten verworven en je bent instaat om met deze wijsheid nieuwe keuzes te maken. Nu ga je verder met nog meer wijsheid, vernieuwde zin en energie.

Dit is waar je nieuwe gewoonten gaat aannemen, het geleerde integreert en je ook weer creativiteit gaat ervaren. Het is in potentie een enorm waardevolle periode voor creatie en groei. In dit moment ervaar ik vaak veel levensenergie, zin, creativiteit, vernieuwde perspectieven en visie.

Het is ook een periode waarin je de juiste mensen en kansen gaat aantrekken. Je energie trekt letterlijk hetgeen aan wat je uitzendt. Je vernieuwde binnenwereld begint te matchen met jouw buitenwereld. Dit zijn de momenten waarop je onverwacht in contact komt met iemand die jou kan helpen of een probleem zich plotseling oplost.

Je zou kunnen zeggen dat het magie is, maar zoals ik het zie gaat het over volledig eigenaarschap en leiderschap nemen over jouw situatie of vraagstuk. En dat zorgt altijd direct voor ruimte, inzicht, oplossingsvermogen en creatie kracht. Je ervaart in deze fase dat je stevigheid, daadkracht en vertrouwen voelt in jouw keuzes, toekomst en acties.

Transformatieproces is een periode waar je oude energie, gebeurtenissen of gedrag achter je laat en bewust en daadkrachtig kiest voor verandering, groei en stappen neemt in je persoonlijke- of professionele leven. Je leert jezelf in deze periode beter kennen, waardoor je instaat bent om keuzes te maken, patronen te doorbreken en een nieuwe vorm aanneemt.

Het enige constante is verandering

Je hebt nu meer inzicht in de verschillende fases van jouw transformatieproces. Een transformatie kan intens zijn en misschien gaan er na het lezen van alle fases gedachte door je heen dat je het spannend of ingewikkeld vindt. Vergeet dan twee dingen niet:

Allereerst het enige constante is dat alles blijft veranderen. In jou, in jouw omgeving, in jouw werk, in jouw relaties, in jouw team, in jouw bedrijf. Ontkennen is naïef, omarmen is leiderschap nemen.

Ten tweede je hoeft het niet alleen te doen. In een periode van groei is het enorm waardevol om je te laten ondersteunen door iemand die je de juiste vragen stelt, steun biedt en helpt om tot waardevolle inzichten te komen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf. Ik kijk ernaar uit je te spreken.

Scroll naar boven