De kracht van dankbaarheid

dankbaarheid

Tel je zegeningen is een veel gehoorde uitdrukking. Ben jij je regelmatig bewust van jouw zegeningen? Of ervaar je het meer als vanzelfsprekend? Sinds ik dankbaarheid heb ontdekt is mijn leven heel veel mooier geworden en kan ik volledig genieten van de momenten en mensen die op mijn pad komen.

Bewust van dankbare momenten

Afgelopen maanden heb ik veel mooie mensen mogen ontmoeten, avonturen beleefd, nieuwe ervaringen opgedaan, veel support gehad voor mijn business en prioriteit gegeven aan wat ik belangrijk vind. Ik ben oprecht dankbaar voor deze mooie tijd in mijn leven en de ontwikkeling die ik doormaak. Sinds kort schrijf ik dagelijks de momenten waarvoor ik dankbaar ben op. Het opschrijven van mijn dankbaarheid, hoe klein het soms ook is, zorgt ervoor dat ik mij veel meer bewust ben van deze momenten. Ik sta even stil om het gevoel van dank oprecht te ervaren en voelen.

Dankbaarheid als krachtige manier om te verbinden

Mijn ervaring is dat dankbaarheid ook een krachtige manier is om met mensen te verbinden. Vanuit mijn authentieke zelf, openheid en welgemeende dankbaarheid ontstaan er verrassend mooie verbindingen. Dat klinkt misschien klef, maar dat is het helemaal niet! De waardering die je toont voor de verbinding geeft een mate van wederkerigheid. Er is over en weer respect, en erkenning. Dat straalt zich uit op je omgeving en jezelf.

Pas het op elk moment toe

Dankbaarheid is een krachtig middel dat je op elk moment kan toepassen. Je kunt jezelf en anderen op elk moment een boost geven. Neem even rustig de tijd om te voelen waarvoor je dankbaar bent. Sta open voor wat zich aandient en uit je dankbaarheid. Het zal je een vast en zeker een prettig gevoel geven. Vind je het lastig om dankbaar te zijn of merk je dat je vaak de neiging hebt om je te richten op negatieve dingen? Probeer dan deze tips eens die ik gebruikte om met dankbaarheid aan de slag te gaan:

#1 Neem een vast moment

Elke avond sluit ik de dag af met het opschrijven van mijn dankbaarheid van die dag. Het geeft een fijne afsluiting van de dag. Hierdoor merk ik ook dat ik makkelijker de dag kan afsluiten en beter slaap. Ik geef aandacht aan een positieve ervaring, waardoor ik minder geneigd ben om nog te piekeren.

#2 Het mag ook klein zijn

Weet je niet goed waarvoor je dankbaar bent? Bekijk dan voor welke kleine en misschien wel vanzelfsprekende dingen je dankbaar bent. Een warme douche, lekkere maaltijd, momentje voor jezelf of een zonnige dag. Ik merk op dat ik nu juist deze kleine dingen weer meer ga waarderen in het moment.

#3 Wees vaker dankbaar

Probeer in elk moment en contact te ervaren waarvoor je dankbaar bent en uit dit. Het zal je omgeving en jezelf een boost geven als je vaker je dankbaarheid uit. Ik heb ervaren dat als je regelmatig je dankbaarheid uit je dit ook weer terugkrijgt.

Sta dagelijks eens stil bij de momenten waarvoor je dankbaar bent, ik geloof er krachtig in dat het je positief zal beïnvloeden. En hoe mooi is het om naar het einde van dit jaar jouw dankbaarheid ook eens te delen met anderen!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven