MYNDZ COM

Als ik iemand vraag hoe het gaat, krijg ik vrijwel standaard het antwoord; ja goed, druk! Of iets in die trant. Inmiddels krijg ik de indruk dat we allemaal heel druk zijn of in ieder geval heel vaak zeggen dat we druk zijn. Wat is het toch met altijd maar druk zijn in ons leven?

In de houdgreep

Te druk zijn en vooral heel vaak zeggen dat je druk bent, houd je in de houdgreep. Ik werkte samen met een HR-team, in het team werd continue gezegd dat het druk was. Het team kwam geen stap meer vooruit en was volledig opgeslokt door het ‘te druk’ zijn. Ja er waren flinke uitdagingen, maar door de focus te leggen op het ‘druk’ zijn was er geen ruimte meer. Het voelde letterlijk zwaar en de stemming was bedrukt. Ik merkte ook op dat het zich als een olievlek verspreiden. Langzaamaan werd iedereen getroffen door het virus ‘te druk’. De oplossing bleek echter heel eenvoudig. Wij stopten collectief met zeggen dat we ‘te druk’ waren. Er viel een last van het team af en er kwam eindelijk weer ruimte.

Lekker druk

We zijn allemaal lekker druk, met ondernemen, carrière maken, sporten, het gezinsleven, vriendschappen onderhouden, vakanties vieren en oh ja ergens nog wat tijd voor jezelf nemen. Soms krijg ik de indruk dat druk zijn in je leven een soort prestige is. Om aan de buitenwereld te laten zien dat het heel goed gaat met ons, want kijk eens, ik ben heel druk! Gestimuleerd door Social Media waar iedereen zoveel mogelijk mooie momenten van het leven plaatst. Het lijkt erop dat we er telkens meer van willen hebben en er verslaafd aan zijn.

Van toegevoegde waarde zijn

Soms wil ik gewoon even stil staan, de tijd stoppen en helemaal niets moeten. Niet mee gaan in de stroom. Ik wil bewuster keuzes maken, meer aandacht geven en diepgang creëren. Ik geloof erin dat als je oprecht kiest voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit in je leven je zowaar meer bereikt en echt van toegevoegde waarde bent.

Neem controle

Druk zijn is volgens mij dan ook een keuze. Neem controle over jouw leven en maak keuzes. Richt je op de zaken die jij echt belangrijk vindt. Je bent geen slachtoffer van jouw drukke schema, je hebt een keuze. Durf nee te zeggen en stel prioriteiten. De belangrijkste eerste stap is, stop met zeggen dat je druk bent. Het is eigenlijk ook heel onaardig tegenover de persoon die je voor je hebt. Want indirect geef je het signaal af, sorry ik heb geen tijd voor jou. Vergeet niet dat het mooiste cadeau wat je iemand kan geven is jouw tijd.

Aan wie ga jij dit mooie cadeau geven? Volg Myndz via @ondernemerscoach_myndz op Instagram, Facebook en Twitter.

Scroll naar boven