Creëer je eigen identiteit en match je job daarbij

creeer je eigen identiteit en match je job daarbij x

In mijn gesprekken merk ik regelmatig dat mensen niet blij zijn met hun huidige situatie. Ze doen niet wat ze echt willen ofwel ze doen niet waar ze echt goed in zijn. Dit zorgt voor frustratie en geeft spanningen. Leer jezelf kennen en match je werk daarbij.

Worsteling

Mensen worstelen met het vinden van balans tussen hun persoonlijkheid en de job die ze uitvoeren. Regelmatig merk ik dat mensen nog niet goed weten wat hun persoonlijke motivatie of visie is. Ofwel je kent jezelf nog niet goed genoeg om een goede match te maken tussen jouw persoonlijkheid en de job die je uitvoert. Ik pleit ervoor dat je jezelf beter leert kennen.

Er is meer

Jouw persoonlijkheid is niet alleen je mooie CV met vaardigheden en kwaliteiten. In mijn periode als HR manager heb ik duizenden CV’s beoordeeld, maar er was altijd maar één ding waar ik echt geïnteresseerd in was, jouw persoonlijke verhaal en motivatie. Jouw persoonlijkheid is meer, het zijn je waarden, ervaringen, verwachtingen, gedrag, overtuigingen en verlangen. Dat samen maakt jouw persoonlijkheid uniek en is het startpunt van waaruit je jouw visie op het leven en het werk creëert en van waaruit je persoonlijk kan groeien.

Leven lang leren

Jezelf ontdekken en beter leren kennen op allerlei vlakken, zal je helpen bij het vervullen van jouw potentieel. Leren stopt niet na je opleiding, nee dan begint het pas. Persoonlijke groei is het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven. Een leven lang leren, ontdekken, groeien is wat ik wil stimuleren. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoeveel ervaring je hebt of welke positie je inmiddels hebt behaald. Investeer in jezelf en ontdek jezelf.

Hoe ontdek je jouw persoonlijkheid

Er is geen vast recept voor het ontdekken van jouw persoonlijkheid. Ik ben ook nog altijd mijzelf aan het ontdekken en leer elke dag. Ik stel mijzelf regelmatig vragen als wat heb ik te bieden, waar word ik blij van, waar liggen mijn interesses, wat drijft mij. Door open te blijven staan en af en toe even af te stemmen op mijn gevoel kom ik een heel eind. Wat mij veel heeft gebracht is mijzelf blijven inspireren. Nieuwe dingen ontdekken, luisteren naar verhalen, lezen en verbinden met mensen levert enorm veel energie op, maar geeft ook veel nieuwe inzichten. Telkens weer ontdek je iets wat je wilt meenemen of loslaten, zo kan je jouw basis; wie je bent, waar je heen wilt en wat je doet verder shapen.

Match je job

Hoe match je dan jouw persoonlijkheid met je job? Mijn tip is om los te laten dat alles volgens gebaande paden moet verlopen. Ja je hebt ooit een studiekeuze gemaakt en nu heb je een diploma van waaruit je kan solliciteren. Top, heel waardevol. Vergeet alleen niet dat het heel goed kan zijn dat jouw diploma/werkervaring in combinatie met jouw persoonlijkheid weleens kan leiden tot een hele andere job of branche. Is dat erg? Ik denk het niet. Sta hier voor open! Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze niets anders kunnen dan dit werk. Gek genoeg als ik dan wat doorvraag komen er altijd hele mooie dingen uit die ze in een andere job net zo goed kunnen inzetten. Vaak zijn dit dan punten die terug te vinden zijn in hun persoonlijkheid en niet zozeer in de diploma’s of werkervaring. Verder wil ik je meegeven dat een job niet voor altijd is. Kies nu iets wat bij je past en waar je van wilt leren. Als je later andere stappen wilt nemen kan dit altijd. Je neemt hoe dan ook ervaringen mee die waardevol zijn in een andere situatie.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven