Carrièreswitch maken? Ontdek eerst jezelf

Carrièreswitch maken Ontdek eerst jezelf

Eerder schreef ik een blog over het maken van een carrièreswitch en waarom je er vooral voor moet gaan. Ik vind het tijd om hier eens wat verder in te duiken, want ik kwam tot een belangrijke conclusie.

Wat wil ik nu echt?

Steeds vaker valt het mij op dat het maken van een carrièreswitch niet altijd gaat over praktische dingen, zoals de financiën, het juiste CV of het vinden van je droombaan. Nee, waar het om draait is, wat wil ik nu echt? Een duidelijke visie op het werkleven ontbreekt. Gevolg is dat je lang blijft hangen in je huidige baan. Een baan die je telkens minder energie, plezier en uitdaging geeft. Of je rolt van de ene in de andere baan, die je in eerste instantie nieuwe energie geeft, maar waardoor je al snel weer opbrandt. We worden vooral geleerd om je op de arbeidsmarkt te oriënteren, maar kijken nauwelijks naar ons zelf.

De eerste stap, kijk naar jezelf

De eerste stap begint geheel bij jezelf, ontdek wat jou boeit en ontdek je eigen authentieke zelf. Pas dan kun je gerichte keuzes maken in je loopbaan. Het ontdekken van je authentieke zelf gaat niet over lijstjes maken van voor en tegens of een vragenlijst invullen over je ideale loopbaan op internet. Het vraagt continu aandacht voor jezelf en een investering in je persoonlijke ontwikkeling. De ideale droombaan komt je niet vanzelf aanwaaien. Althans meestal niet. Je krijgt ook geen sixpack van 1 keer naar de sportschool gaan. Kortom ontdek jezelf, ontwikkel jezelf, inspireer jezelf, maar vooral wees jezelf!

Kijk tegen iemand op

We herkennen het allemaal wel, we bewonderen bepaalde mensen met een toffe baan of succesvolle onderneming. Het mooie is dat je heel veel over jezelf kunt leren door deze voorbeelden. Onderzoek bij jezelf waarom je deze persoon bewondert, welke eigenschappen spreken je aan, welke elementen uit deze droombaan wil je terugzien in jouw loopbaan, maar kijk ook verder en vraag jezelf af waarom je absoluut niet met deze persoon van baan zou willen ruilen. Wees eerlijk naar jezelf. Het gras is niet altijd groener aan de overkant, leer, observeer en ontdek wat echt bij jou past.

Stap uit je comfortzone

Je hoeft je niet altijd comfortabel te voelen, het levert ook veel op om in situaties te komen waarin je jezelf niet comfortabel voelt waardoor je uit je comfortzone komt. Vaak ontdek je juist dan jouw talenten, durf je stappen te zetten en beleef je nieuwe avonturen. Ontevredenheid is altijd het begin van verandering.

 

Scroll naar boven