Carrièreswitch maar wat? Stel jezelf deze 4 vragen

carrièreswitch maar wat

Een carrièreswitch, maar wat? Houdt de ‘maar wat’ vraag je voortdurend bezig. Om die reden ben je opzoek naar handvatten om te onderzoeken wat je nu echt wilt. In dit artikel ga ik 4 vragen delen die je helpen om de vraag; ‘carrièreswitch, maar wat?’ te beantwoorden.

Dit doe ik aan de hand van een persoonlijk verhaal. De ‘maar wat’ vraag lijkt soms moeilijk te beantwoorden en toch liggen de antwoorden vaak vlak voor je neus. Hoewel er in dit verhaal geen intentie was en is om een carrièreswitch te maken. Ik ben met veel plezier ondernemer. Het heeft mijn kijk op waar ik werkplezier uithaal en hoe ik dat kan toepassen geheel veranderd. Het gaf me een nieuw carrièreperspectief en nieuwe mogelijkheden om werkplezier te ervaren in het ondernemerschap.

Carrièreswitch, maar wat? De vier vragen.

Voor ik je meeneem in mijn verhaal, wil ik je eerst uitleg geven over de 4 elementen waarop de vragen gebaseerd zijn. Want waarom zijn deze 4 vragen nu relevant. En waarom zijn dit nu juist de 4 elementen die je echt over jezelf moet weten als je de vraag, ‘carrièreswitch, maar wat?’ voor jezelf beantwoord.

De vier elementen zijn;

  • Hart, je gedrevenheid;
  • Hoofd, je talenten en kwaliteiten;
  • Ziel, wat je voldoening geeft;
  • Lichaam, wat je nodig hebt bijv. salaris en tijd.

In context van je werk, draait het om werkplezier. Werkplezier is iets wat je uit alle verschillende elementen afzonderlijk kunt halen. Dus als je in jouw functie veel van jouw talenten en kwaliteiten (hoofd) kunt inzetten, dan zal je de functie vaak als positief ervaren. Echter op lange termijn kan de schoen toch wrikken als je op de andere elementen geen vervulling krijgt.

Bijvoorbeeld als het bedrijf waar je voor werkt niet dezelfde normen of waarden (ziel) als jou erop na houdt. Je talenten en kwaliteiten (hoofd) worden gezien, maar je voelt niet dat je deze inzet voor iets wat nuttig en belangrijk voor jou is (ziel). Zelfde geldt als je helemaal je vuurtje voelt branden (hart) door een maatschappelijk project (ziel) waar je aan werkt, maar hier geen beloning (lichaam) tegen over staat dat past bij de waarde die je levert. Wil je langdurig en op lange termijn werkplezier ervaren dan wil je een carrièreswitch maken, waarbij alle elementen voor jou kloppend zijn.

Een carrièreswitch is een moment in je carrière waar je een andere richting in je loopbaan kiest. Dit kan een volgende of geheel nieuwe carrièrestap zijn. Vaak gaat het maken van deze carrièrestap samen met de vraag ‘wat wil ik nu echt?’. Het is een uitgelezen moment om te onderzoeken welke carrierèswitch past bij jouw behoeften en jouw ontwikkeling als mens en professional.

Wat drijft je en waar ben je gepassioneerd over?

Als je een carrièreswitch wilt maken, maar niet goed weet wat je wilt. Dan is het goed om na te gaan wat je drijft. Passie. Ik kies zelf liever voor het woord gedrevenheid. Het woord gedreven zegt eigenlijk alles. Het gaat over motivatie voelen, enthousiast zijn, bevlogen voelen en ergens aandrang toe voelen om ermee aan de slag te gaan.

Op 1 oktober 2022 startte ik vrij spontaan het Instagram account De Vuilstort Schiedam. Gedreven en gemotiveerd was ik om de wekelijkse grofvuil en huisraad dumpingen aan te pakken bij mijn afvalpunt. Ik voelde een drang om er iets mee te doen, om de instanties wakker te schudden, maar ook buren bewust te maken van het feit dat we samen verantwoordelijk waren om ons afvalpunt schoon en gezellig te houden.

Wat je drijft zegt vaak iets over wat je belangrijk vindt. En het komt naar boven in dingen waar je enthousiasme over voelt, maar ook in dingen die je frustreren of waarvan je zou willen dat het anders kon. De Vuilstort ontstond vanuit een frustratie, maar verbonden met hetgeen ik gedreven over ben en dat gaat over; eigenaarschap nemen, leiderschap nemen, samenhorigheid, verbinden en goed doen.

Een carrièreswitch, maar wat? Begin eens met kijken naar wat je drijft. Dit kun je doen door te kijken naar je huidige werk, maar je kunt ook eens kijken naar je omgeving of personen in je omgeving die jouw drijvende kracht activeren. Voor mij was het vrij onverwacht afval dumpingen. Wellicht dat jij ook onverwacht iets ontdekt wat veel enthousiasme en motivatie in je losmaakt.

Hoe kan ik van toegevoegde waarde zijn?

Na de start van mijn Instagram account ging ik echt aan de slag. Ik deelde elke dag een foto van mijn afvalpunt en ging lobbyen bij de gemeente voor actie en vroeg bewoners uit de buurt mee te helpen het afvalpunt schoon te houden. Met mijn ruime ervaring als carrièrecoach, leiderschapscoach en teamcoach, weet ik prima hoe ik gesprekken kan voeren en iets gedaan kan krijgen bij mensen.

Wat ik ontdekte is dat ik ook heel goed ben in mensen activeren, een beweging organiseren, mensen op de been brengen en mensen verenigen in een gezamenlijk doel. Allemaal activiteiten die ik van nature bezit, maar niet eerder op deze manier had ingezet. Ik zag hoe ik werkelijk van toegevoegde waarde ben op het snijvlak van de gemeente (ingewikkeld vraagstuk met meerdere belangen) en de bewoners (behoefte aan eigen regie over hun leefomgeving). Precies daarin het midden ben ik van toegevoegde waarde.

Als we kijken naar talenten en kwaliteiten dan doen we dit vaak bekijken vanuit competenties, vaardigheden en kennis op een functieprofiel. Ga hierin eens een stapje verder. Hoe kan je werkelijk van toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf als je jouw unieke combinatie van talenten en kwaliteiten inzet? Werkplezier draait niet om een functie waar je een aantal boxjes kan aftikken qua inhoud. Het draait om hoe je werkelijk van toegevoegde waarde kan zijn op de missie en visie van een bedrijf. In mijn coaching ga ik altijd dit stapje verder met mijn klanten. Daar zit het verschil tussen een prima passende baan en een geweldig leuke baan.

 

Wat vind ik belangrijk en wat geeft mij voldoening?

Al snel werd mijn initiatief een groot succes. We realiseerde niet alleen praktisch vooruitgang door het afvalpunt van 5 naar ruim 20 schone dagen te brengen. Er kwam ook een positieve ontwikkeling in de sociale cohesie in de wijk. Bewoners leerde elkaar beter kennen, het plezier in wonen in de wijk kwam weer terug, de mensen werden positiever en gingen elkaar steeds meer helpen ook op andere vlakken.

Na zo’n 6 tot 9 maanden ging het mij dagen dat ik bijzonder veel voldoening uit het project haalde. Ik voelde me van toegevoegde waarde, ik was gedreven bezig met het vraagstuk en nu ervaarde ik ook daadwerkelijk voldoening. Ik deed ertoe en droeg ergens aan bij wat ik belangrijk vind.

Heb je tot nu toe je georiënteerd op een leuke vacature die inhoudelijk past bij jouw ervaring en kwaliteiten? Als je de vraag ‘carrièreswitch, maar wat’ wilt beantwoorden dan is het zinnig om je ook eens te oriënteren op welk soort werkgever, doel of missie je nu werkelijk voelt dat je zinnig wilt bijdragen. Als de waarden van een bedrijf, het product of de dienst of waar het bedrijf in de toekomst naartoe wilt je niet echt aanspreekt, dan zal je op lange termijn ervaren dat je het niet langer nuttig vindt om eraan bij te dragen. De dieperliggende motivatie ontbreekt. Een goed salaris, mooie functietitel of een mooie leaseauto gaat daar dan niets aan veranderen.

Wat ben ik waard en wat heb ik nodig?

Na ongeveer 9 maanden besefte ik me dat ik behoorlijk wat resultaten voor de gemeente en de wijk had bereikt. Tot dan toe waren mijn uren allemaal met liefde vrijwillig geweest. De gemeente sprak haar interesse uit om de samenwerking verder uit te breiden. Nu kwam ik op het punt dat mijn vrijwillige bijdrage overging naar een professionele bijdrage.

Dit was voor mij het moment om ook na te gaan wat ik nodig heb om dit met plezier te blijven doen en de waardering te krijgen voor mijn inzet. Ik wist de waarde van mijn eigen capaciteiten en had aantoonbaar resultaten gerealiseerd. Voor deze waarde ben ik gaan staan en heb zelfverzekerd om een betaalde opdracht gevraagd. Deze heb ik met overtuiging gekregen.

Als alles klopt maar je voelt dat het op voorwaarden niet goed voor je geregeld is, dan gaat dit altijd schuren op lange termijn. Je voelt je niet gewaardeerd, gezien en het vertrouwen ontbreekt. Wanneer je een carrièreswitch wilt maken, dan is het goed om te onderzoeken op welke voorwaarden je wilt werken. Voor iedereen is dat anders en dus persoonlijk. Wanneer je weet wat je waard bent en hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn voor een bedrijf, dan is het ook nodig om dit om te zetten naar verdienen (niet alleen salaris) wat je waard bent.

Niet iedereen voelt zich sterk om te onderhandelen over de juiste voorwaarden. Voor mij is het de optelsom van de vorige elementen die maken dat je op dit punt stevig kan staan. Tijdens mijn coaching besteed ik altijd aandacht aan je zelfverzekerd voelen. Je kunt de vraag ‘carrièreswitch, maar wat’ beantwoorden voor jezelf, maar als je deze vervolgens niet durft uit te dragen kun je niet de volgende stap maken om deze ook daadwerkelijk te realiseren.

Carrièreswitch, maar wat? Knoop de elementen aan elkaar

Het is de opsomming van alle elementen dat de muziek maakt. Wil je een carrièreswitch maken, maar weet je niet goed wat je wilt? Dan start het met de elementen afzonderlijk van elkaar onderzoeken en vervolgens de rode draad te zien. Persoonlijk vind ik dit altijd het leukste onderdeel van mijn coaching. Verbanden leggen, de rode draad zien en het samen brengen tot een geheel.

Merk jij op dat je op verschillende vragen wel antwoord kunt geven, maar dat het lastig is om alles aan elkaar te verbinden. Samen zie je veel meer! Ik geef je graag mijn carrièreperspectief in een ‘carrièrestap’ gesprek. Een kennismakingsgesprek waar ik uit je verhaal direct filter wat je nodig hebt om heel duidelijk de vraag ‘carrièreswitch, maar wat’ te beantwoorden.

Scroll naar boven