Bij een ander lijkt het allemaal makkelijker te gaan, nietwaar

myndz ondernemerscoach

Werkelijk niets is wat het lijkt. Afgelopen week stonden we in de WhatsApp groep van mijn Business Starter groep stil bij het gevoel dat anderen altijd verder dan jou lijken te zijn, meer gepresteerd hebben en het bij de ander altijd veel gemakkelijker lijkt te gaan.

Inmiddels ken ik mijn klanten wel een beetje, dus toen ik hierover vorige week maandag een video plaatste in de groep, kreeg ik deze reacties:

‘Dat is precies wat ik nu voel Mariëlla’
‘Even precies benoemd wat ik nu voel, namelijk: achterlopen’
‘Precies waar ik doorheen ga nu, dus dit kwam op het juiste moment’
‘Ook ik merkte onrust en het gevoel sneller te willen’

En hoogstwaarschijnlijk zijn dit tevens de gedachten en gevoelens die jij ook hebt. Op sociale media of in je omgeving lijkt het bij anderen allemaal veel gemakkelijker te gaan. Alsof het bij andere ondernemers allemaal wel van de grond komt en bij jou nou net niet. En als dat gevoel je dan even overweldigd, merk je dat je blokkeert, niet meer in actie komt en aan jezelf begint te twijfelen.

Maar werkelijk niets is wat het lijkt.

Wat jij ziet is het topje van de ijsberg. Hetgeen wat allemaal schijnbaar met gemak goed lijkt te gaan. Jij ziet de hoge omzetten, het succes, de grote volgersaantallen, de gave referenties en een knallend zelfvertrouwen.

Wat jij niet ziet is hoeveel daaraan vooraf is gegaan.
Welke angsten iemand heeft moeten overwinnen.
Hoeveel uren coaching iemand heeft gehad.
Pijnlijke f*ck up’s die iemand heeft moeten verwerken.
Hoeveel NEE’s diegene heeft moeten incasseren voor een eerste JA kwam.
Hoeveel investeringen diegene heeft gedaan.
Hoeveel slapeloze nachten voorbij zijn gegaan.

Schijnbaar lijkt het er allemaal te zijn voor ze, het succes. Maar vergeet niet dat wat jij niet ziet, hun juist op het punt heeft gebracht waar ze nu staan. Zij hebben hun eigen succes gecreëerd. En dat gaat met vallen en opstaan en weer doorgaan.
Dat is ook de reden dat ik jullie zoveel mogelijk ook het eerlijke verhaal achter het ondernemerschap wil laten zien. Ondernemen is ongelofelijk bevrijdend en fantastisch. En ook hard werken en op alle vlakken in je leven de uitdaging met jezelf aangaan.

Als startende ondernemer had ik het ook niet altijd makkelijk. Ik wilde ook veel sneller. En zag andere te gekke ondernemers dingen doen die ik ook graag wilde. Maar i.p.v. te bevriezen en mij te laten overweldigen, ging ik heel goed naar ze kijken. Wat doen ze nu echt, achter de schermen, om tot deze resultaten te komen. Wat kan ik van ze leren?

Dankzij die nieuwsgierigheid zag ik in wat werkelijk nodig was om een succesvol ondernemer te zijn. En grappig genoeg gaat dat vaak niet direct over dingen als sales funnels bouwen, volgers aantallen laten groeien en leren adverteren.

Dit is wat ik leerde wat werkelijk nodig is om een succesvolle business te bouwen:

Wees 100% trouw aan jezelf en jouw hartenwens

Eén van de belangrijkste dingen die ik zag bij succesvolle ondernemers, is dat zij altijd vanuit hun hart ondernemen. Ze doen niets wat niet past bij hun hartenwens. Ze hebben geen bedrijf opgezet omdat dit slim of er veel animo voor is. Nee ze bouwen iets op waar ze 100% in geloven.

Je grootste magnetische kracht zit uiteindelijk in je authenticiteit. Als hetgeen wat jij doet in lijn is met hetgeen waar je hart echt sneller van gaat kloppen en wat je echt heel goed kunt, dan trek je moeiteloos klanten aan.

Werk continu aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen

Ik zag al snel in dat succesvolle ondernemers in feite hun meeste tijd besteden aan het temmen van de stemmetje in hun hoofd. Ik zag al snel in dat als ik ook succesvol ondernemer wilde zijn, dat ik vooral hierin moest investeren. Zodat ik mij niet laat belemmeren door de overtuigingen die ik had gecreëerd.

Het succes van jouw bedrijf staat en valt bij het vertrouwen wat je in jezelf hebt en de energie die jij uitstraalt. Jouw gedachten en overtuigingen bepalen jouw waarheid. Het verhaal wat jij jezelf vertelt over de mogelijkheden en vooral onmogelijkheden om een succesvol bedrijf op te zetten, bepalen in grote mate of jij ook daadwerkelijk succesvol wordt. De verhalen en gedachten bepalen namelijk jouw realiteit. Het belangrijkste wat je dus te doen hebt is die verhalen en belemmerende gedachten onder controle te krijgen.

Experimenteer bewust en zie het als één groot spel

Ik realiseerde mij al snel dat de weg naar succesvol ondernemerschap niet één rechte lijn kent. Het liefst bewandelen we een pad wat zich recht voor ons uitstrekt en waar we precies van weten wat ons te doen staat. Maar de realiteit is dat ondernemen meer in golfbewegingen gaat.

Ik heb ontzettend veel geleerd door alles als een experiment te benaderen. Door fouten te maken en daarvan te leren. Ik zie het ondernemerschap vaak als een computerspelletje waarvan ik tot het volgende level wil komen. Je gaat op avontuur, gaat soms eens game-over en probeert het dan opnieuw met een betere strategie. Net zolang tot je de formule gekraakt hebt.

Ik blijf mijzelf uitdagen om te experimenten, ook als ik denk de Gouden formule te hebben. Want wat nu goed werkt, kan over een maand weer anders zijn. Toen ik startte als ondernemer kon je via Instagram alleen posts plaatsen, toen kwam Stories en nu heb je bijvoorbeeld Reels. Alles blijft in ontwikkeling en dus vraagt het als ondernemer dat je continu nieuwsgierig blijft en opnieuw openstaat om het spelletje te spelen en een nieuwe formule te vinden die werkt.

Investeer in coaches voor persoonlijke en bedrijfsgroei

Succesvolle ondernemers zijn niet eigenwijs, die zien in dat ze het niet allemaal alleen moeten doen en investeren voortdurend in hun persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van hun bedrijf.

Ik kan niet zeggen dat ik direct zo slim was. Ik was als startende ondernemer namelijk behoorlijk eigenwijs en wilde alles zelf doen, want ja dan ben ik het ondernemerschap pas echt waardig. Mijn eerste coach zei niet voor niets tegen mij: ‘You’re not stuck. You’re stubborn’.

Maar er is geen enkele succesvolle ondernemer die geen mentor, coach, trainer of expert aan zijn zijde heeft staan om hem/haar te ondersteunen in het ondernemerschap. Eigenlijk is het best wel gek dat we starten met ondernemen en dan denken dat we dit vanzelf wel leren door een paar boeken te lezen. Je inschrijven bij de KvK en een mooie website neerzetten maakt je nog geen goede ondernemer. Het vraagt dat je niet alleen goed bent in je vak, maar ook een goede ondernemer wordt.

Het helpt om je te laten helpen door mensen die al op het punt staan waar jij graag wilt zijn. Zij hebben al bepaalde belemmeringen overwonnen, geleerd van fouten die ze hebben gemaakt en gezien wat de meest effectieve manier is om daar te komen waar jij wilt zijn. Eigenlijk hebben zij al het voorwerk voor je gedaan. Supermooi, want hierdoor kan jij sneller en slimmer jouw pad bewandelen.

Onderneem vanuit de intentie impact en verschil te willen maken

Als startende ondernemer voelde ik mij het meeste aangetrokken tot ondernemers die een bepaalde sociale missie hadden. Hier voelde ik echt de passie en gedrevenheid van de ondernemer. Toen ik dit wat verder ging onderzoeken bleek ook nog eens dat de succesvolste bedrijven ter wereld een hele duidelijk waarom hebben met een intentie om verschil te maken voor anderen of de wereld.

Uiteindelijk hebben we allemaal de behoefte om echt ergens aan bij te dragen in deze wereld. Om de wereld een stukje mooier te maken. Dat zorgt namelijk voor zingeving en voldoening. Zeker in onze generatie is het belang van zingeving en voldoening halen uit ons werk telkens belangrijker geworden. Vroeger draaide het alleen om geld verdienen, nu moet het werk ook echt iets toevoegen aan ons leven.

Ik geloof dat iedereen een bepaalde missie heeft die bijdraagt aan het beter, leuker, mooier, gezelliger maken van deze wereld. Ik geloof dat het fundament van jouw onderneming is dat je weet voor wie of wat je verschil en impact wilt maken. In de basis gaat het erom dat jij voldoening haalt uit wat je doet en vanuit je hart onderneemt.

Al deze, vaak onzichtbare, activiteiten maken dat de ondernemer op het punt staat waar die nu staat. Dus als jij je de volgende keer je laat overweldigen doordat het bij een ander misschien sneller, beter of gemakkelijker lijkt te gaan. Kijk dan eens wat daar echt aan vooraf is gegaan. Wat is daar voor nodig geweest? Want misschien leer je er wel iets van, waardoor jij ook veel sneller en slimmer jouw pad kan bewandelen.

Afgelopen periode ben ik weer eens goed gaan kijken naar wat mij heeft gebracht om tot het punt te komen waar ik nu sta. En man, wat heb ik weer veel inzichten gehad. Ik voelde heel sterk dat mijn e-book om die reden een update mocht krijgen. Mijn geheel vernieuwde e-book is vanaf nu te downloaden.

Dankzij een aantal mentale en strategische stappen heb ik als startende ondernemer binnen no-time kunnen groeien naar €10.000 omzet per maand. Wil je weten welke stappen ik daarvoor genomen heb?

Download hier het nieuwe e-book met 5 mentale en strategische stappen om een vliegende start te maken met je bedrijf

Scroll naar boven