Als we denken aan een expert, dan is dit altijd iemand met oneindig veel ervaring, een gedegen opleiding en sterke specialisaties. Onze eigen expertise valt al snel in het niet bij deze vergelijking. Ik wil je vandaag laten zien waarom jouw expertise vanuit een ander perspectief net zo waardevol is. Expert zijn? waarom ik denk dat jij het wel bent.

We klikken de puzzel in elkaar

In mijn programma’s is er altijd een moment dat alles samenvalt. Alle puzzelstukjes zijn dan neergelegd om vervolgens de puzzel ook echt in elkaar te klikken. Laatst kwam ik met een klant ook op dit punt. Er gebeurde iets wat wel vaker voorvalt. Ze zei tegen mij, ‘Mariëlla dit kan helemaal niet! Ik ben hier helemaal geen expert in en ik weet hier ook helemaal niet voldoende van’. Ze ging opeens sterk twijfelen aan alle puzzelstukjes die we samen hadden neergelegd. Keer op keer zie ik dat als we onze talenten en gedrevenheid bij elkaar weten te brengen, we opeens betwijfelen of we dit nu wel eigenlijk kunnen en ondermijnen onze expertise.

Expert zijn; betwijfel de stelling ‘Ik ben geen expert’

De reden dat de twijfel toeslaat is dat we denken dat er ‘echte’ experts daarbuiten zijn en jij daar in ieder geval niet één van bent. Er zijn altijd mensen met veel meer expertise, hogere en specifiekere opleidingen en bredere ervaring in dat werkveld. Ik noem het maar ‘de specialisten’, diegenen waar we naar opkijken en waar we ons op geen enkele wijze mee durven te meten. Is het de waarheid? Misschien wel. Betekent het dat jouw expertise hierdoor niet zichtbaar mag zijn en erkend mag worden?  Dat vind ik niet. We zijn vaak geprogrammeerd om expertise alleen vanuit deze hoek te bekijken. We beoordelen expert zijn op basis van de criteria van een specialist.

Ik wil je in dit verhaal laten zien dat er meerdere perspectieven zijn van waaruit je expertise kan beoordelen, die zeker ook veel impact maken en dus waardevol zijn.

#1 Je bent een rolmodel

Je hebt een verhaal en iets meegemaakt waar je veel van hebt geleerd. Deze ervaring is zo levens veranderend geweest dat je jouw verhaal wilt delen zodat anderen ervan kunnen leren. Net als Karin die nu openlijk uitkomt voor haar GGZ-diagnose en, zoals zei zegt, haar doldwaze leven. Door haar ervaringen te delen, helpt ze nu vrouwen om de regie over hun dagelijks leven terug te pakken. Wat zij heeft meegemaakt is zo mega waardevol voor de mensen die dit proces nog moeten doorlopen. Misschien twijfel je of jouw persoonlijke ervaring voldoende is om een significant verschil te maken in het leven van een ander. Bedenk dan hoeveel betekenis het heeft voor de persoon die hetzelfde proces doorloopt om in contact te staan met iemand die het ook echt zelf heeft doorleefd. Dit kan weleens waardevoller voor die persoon zijn, dan wat de ‘specialist’ aan expertise meebrengt. Jij bent een rolmodel!

#2 Je brengt expertise naar een nieuwe tafel

Je weet jouw ervaring en expertise in een bepaald terrein over te brengen op een totaal ander terrein en context, waardoor je instaat bent om nieuwe inzichten, denkwijzen en perspectieven te geven. Deze situatie is van toepassing op de klant waar ik hierboven het verhaal mee begon. Zij heeft veel expertise op het gebied van leiderschap en verbinden van teams op het sportveld. Door haar ervaring op het veld kan zij moeiteloos individuele kwaliteiten samenbrengen naar een team, zodat er werkelijk resultaten geboekt worden. Natuurlijk is dit net zo goed waardevol voor een organisatie die een uitdaging heeft op het gebied van teamontwikkeling. Deze mensen zijn heel erg goed instaat om blinde vlekken op te sporen, gewoontes te doorbreken en bloot te leggen wat nog niet zichtbaar is. Jij brengt nieuwe oplossingen!

#3 Je hebt een roeping!

Je voelt een belangrijke drang om ergens het verschil in te maken. Het is vaak iets waarover je gefrustreerd bent, je je afvraagt waarom het er in deze tijd nog niet is of waarin je de status quo niet wilt accepteren. Het moet anders! Dit zijn de mensen met een duidelijke en vernieuwende visie en die niet genoegen willen nemen met ‘nee’ als antwoord. Carina is een dame met een duidelijke visie voor de school waar ze nu werkt. Het is gedurfd, vernieuwend, het zou patronen doorbreken en een verschil maken voor iedereen die er werkt en er les krijgt. We leven in een tijdperk waar alles snel veranderd en waarin gevraagd wordt dat we wendbaar zijn. We hebben mensen nodig met visie die ons het uitzicht geven op een betere toekomst. Jij bent een veranderaar!

Veel te veel ideeën en expertises gaan verloren bij het idee dat we niet de ‘specialist’ zijn. Terwijl jij vanuit een ander perspectief zo ontzettend waardevol bent. Het grappige is dat we de overtuiging niet voldoende expertise te hebben vaak alleen op onszelf projecteren, maar het bij anderen nooit op die manier benaderen. We zijn vaak heel goed instaat om te zien hoe waardevol een ander is. Het vraagt dat jij jouw expertise op de juiste manier gaat waarderen. Maakt dat een verschil voor je?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven