Je weet dat je op een gegeven moment de sprong gaat nemen, maar de vraag is nog; wanneer precies? Je blijft je eindeloos voorbereiden op het juiste moment, want het voelt nog niet helemaal juist. Waar ik het over heb? Je eigen bedrijf starten.

Goede voorbereiding is het halve werk

Steek je vinger in de lucht als jij ook van een goede voorbereiding houdt? Ik steek mijn vinger ook in de lucht hoor! Ik vind het heerlijk om mij goed voorbereid te voelen, alle informatie opgezocht te hebben en te weten dat ik de knowhow in huis heb om een goed besluit te nemen of om een belangrijke stap te nemen. Toen ik nadacht over het ondernemerschap, dacht ik dan ook direct; ‘hier ga ik mij eens goed op voorbereiden voor ik zo’n grote stap neem’. Herkenbaar voor je dat je je goed wilt voorbereiden op het starten van je eigen bedrijf? Jezelf voorbereiden geeft je namelijk het gevoel er telkens meer klaar voor te zijn. Want een goede voorbereiding is het halve werk, nietwaar? Daarom duik je meteen het internet op om alle informatie en tips & tricks te vinden die nuttig voor je zijn.

Notitieboek vol inspiratie belandt op de stapel

Ervaring leert echter dat je 9 van de 10 keer niet aan de slag gaat met de tips & tricks die je hebt verzameld. Zeg nu eerlijk; hoe vaak heb jij een E-book gedownload, aan een workshop meegedaan of je ingeschreven voor een online masterclass en er vervolgens niets mee gedaan? Als ik voor mijn online masterclass 100 inschrijvingen krijg, dan weet ik al dat 60% afhaakt en niet deelneemt. Van de 40% die wel kijkt, is er maar 5 tot 10% die ook daadwerkelijk actie neemt op de gegeven tips. Dat is best schokkend toch? En zo belandt een mooi notitieboekje vol inspiratie op de stapel voor later, want je leven is druk en eigenlijk wil je in het weekend ook gewoon iets leuks doen. En stiekem ben je ook een beetje overweldigd door alle informatie die op je afkomt. Het is allemaal gewoon veel.

Het lijkt onschuldig maar is het niet

Het lijkt misschien onschuldig om jezelf goed voor te bereiden. Het is ook iets wat we al van jongs af aan geleerd hebben. Op school werd een goede voorbereiding altijd goed beloond. Als je je goed voorbereidde op een toets, dan kreeg je een krul en misschien zelfs een sticker. Fantastisch! We zijn zo gewend geraakt aan ons goed voorbereiden dat we het nu overschatten. Want veel vaker helpt het ons juist níet om daar te komen waar we graag willen zijn. Ik zie vaak dat jezelf eindeloos voorbereiden een verkapte manier is om tegen jezelf te kunnen zeggen dat je best al goed bezig bent. ‘Kijk ik bereid mij voor, ik ben goed bezig toch?’. Maar ondertussen ben je gewoon bang om de volgende stap te nemen en is jezelf voorbereiden een masker waaronder je angst en onzekerheid verstopt.

De vraag die je jezelf dan mag stellen is; heb je echt nog informatie nodig of houd ik mezelf stiekem voor de gek? En doe mij een lol, wees bloedeerlijk naar jezelf.

De wenszone is een comfortabele plek

Iedereen die het verlangen heeft om te gaan ondernemen, zal zich herkennen in het blijven hangen in wat ik noem ‘de wenszone’. Je parkeert jezelf zorgvuldig op de bank, met de wens om ooit gevraagd te worden mee te gaan doen aan de wedstrijd waar het allemaal gebeurt. De ‘bank’ is een ontzettend comfortabele plek, want stiekem hoef je hier nog niet met jezelf aan de slag. Wij zijn geneigd om graag in onze comfortzone te willen blijven. In je comfortzone is namelijk alles duidelijk, te overzien, veilig, voorspelbaar en je voelt je in controle. Maar als jij nadenkt over het maken van een stap richting het ondernemerschap, dan denk je als het ware over de grenzen van jouw comfortzone heen. Je brein wilt je veilig houden, daarom vuurt je brein direct paniek, twijfel en onzekerheid op je af, zodat jij direct weer besluit om maar weer veilig op de bank te blijven zitten. Dit is een proces waar je ontzettend lang in kunt blijven hangen.

Het juiste moment komt nooit

Eerlijk is dat het juiste moment nooit komt. Ook zal je nooit overal op kunnen voorbereiden. Als je wilt ondernemen, dan kies je gewoonweg ook voor bepaalde mate van risico’s en flexibiliteit. Wachten op het juiste moment om de sprong te wagen naar het ondernemerschap, betekent dus letterlijk dat je wacht tot de tram langskomt bij de bushalte. Dan kun je lang wachten, kan ik je vertellen. Daarom heb je jezelf toestemming te geven dat je gewoonweg niet alles vooraf weet en dat je zal meebewegen en leren onderweg. Het antigif van jezelf eindeloos voorbereiden is leren, ontdekken, nieuwsgierig blijven en bijsturen waar nodig. Als je namelijk van jezelf mag leren, dan heeft je brein niet zo de behoefte om je telkens in je comfortzone te houden.

Strive for progress, not perfection

In de praktijk blijkt ‘leren’ een fantastische manier te zijn om jezelf in beweging te zetten. Gewoon beginnen. Bij het begin. Gebruik je nieuwsgierigheid en enthousiasme als je voeding. Het draait echt maar om één ding; stop met eindeloos jezelf voorbereiden en de antwoorden buiten jezelf proberen te vinden. De antwoorden zijn maar op één plek te vinden en dat is bij jezelf. En dat vraagt om bij jezelf tot de kern te komen en vragen te gaan beantwoorden over wie ben ik? Wat drijft mij? Wat kan ik als de beste? En hoe kan ik van toegevoegde waarde zijn voor anderen? Als startende ondernemer had ik een mantra die mij heel veel heeft gebracht, namelijk: ‘Progressie voor perfectie’. Je bent geneigd om je eerst goed voor te bereiden, maar de mooiste stappen heb ik gemaakt door het gewoon te doen en te leren onderweg. Kijk waar ik nu sta, heeft mij best veel opgebracht nietwaar!

Dit is je kans, pak jij ‘m?

Heb jij gedurende deze blog een aantal keer hard moeten knikken en jezelf keer op keer herkent? Dan weet je dat het tijd is om in actie te komen en te bewegen naar hetgeen je in je hart verlangt en te stoppen met jezelf eindeloos voor te bereiden.

Speciaal voor jou heb ik iets heel gaafs bedacht!

De eerste twee vrouwen die op deze mail reageren met een concrete vraag, krijgen gratis advies van mij. Het enige wat je hoeft te doen is op deze link te klikken en je aan te melden voor een gratis groei gesprek.

Geen addertjes onder het gras. Gewoon een unieke kans. Jij krijgt gratis advies en ik krijg de verbinding met de mensen op mijn lijst + ik leer wat er bij jou speelt.

Ik kan alleen niet iedereen helpen, dus ik selecteer twee mensen. En dan nu niet denken, ‘ik word vast niet uitgekozen’. Je hebt altijd een kans, maar niet als je het niet probeert.

Dit is dus je kans. Niet over nadenken. Pak ‘m gewoon. Go!

Scroll naar boven