Bepaal de kaders waarbinnen je jouw ambities wilt waarmaken

beach enjoyment fun

Wil jij graag je ambities waarmaken, maar denk je dat het niet realiseerbaar is omdat je angst hebt dat het niet te organiseren is? Ik leg je uit hoe je vrijuit in de zandbak kan spelen, zonder je schuldig of gevangen te voelen.

Hoe ga ik het eigenlijk organiseren?

Regelmatig ontmoet ik vrouwen die heel erg graag hun ambities willen waarmaken, maar tegelijkertijd beren op de weg zien. En deze beren zijn naast allerlei belemmerende gedachten, ook vaak heel praktisch. Hoe ga ik het dan allemaal organiseren? Gaat mijn verlangen om mijn ambitie waar te maken niet bijten met bijvoorbeeld mijn zorg voor familie of verplichtingen thuis. Veel vaker zie ik dat eigenlijk helemaal niet duidelijk is of iets überhaupt bijt. Ze voorzien dat het mogelijk in de toekomst kan bijten. Maar feitelijk is dit nog geen waarheid en is het meer een angst dat er misschien een mis match gaat ontstaat.

Ik voel mij schuldig

Het gevoel het niet te kunnen organiseren, uit zich in schuldgevoel, niet goed genoeg zijn, het uitstellen van ambities of het gevoel gevangen te zitten in je situatie. Waar het mis gaat is dat we ons schuldig voelen als we aan het werk zijn en eigenlijk vinden dat we andere dingen moeten doen of als we andere dingen aan het doen zijn en eigenlijk vinden dat we hadden moeten werken. Je leeft continu tussen ik moet overal tegelijk aanwezig zijn en het beste van mijzelf geven. Een situatie die enorm slopend en uitputtend is. En wat mij betreft ook zeker niet nodig is.

Jij hebt zeggenschap

Belangrijk is dat je altijd zeggenschap hebt over hoe jij jouw tijd, energie en aandacht wilt verdelen. Jij bepaalt altijd! Als je niet weet wat de kaders zijn waarbinnen jij jouw ambities wilt waarmaken, dan kan je dus ook helemaal niet beoordelen of iets gaat bijten. En dus wil je scherp hebben hoe jij het voor je ziet en wat belangrijk voor je is. Niet alleen op grote lijnen en in vage woorden, nee je wilt 100% helderheid hebben over de grenzen en ruimte die je wilt nemen. Wat is voor jou de ideale situatie en hoe ziet dat er dan in detail uit. Visualiseer het alsof het al echt zo is. Zie het voor je dat je je ambities waarmaakt en tegelijkertijd de dag soepel verloopt zonder problemen. Wat doe je dan? Wat spreek je af? Wie helpt je dan?

Spelen in de zandbak

Ik zie het hebben van kaders als een zandbak. Je hebt een opstaande rand waar de zandbak stopt. Het zand wil je daar het liefst binnenhouden, want anders wordt het een rommeltje. Maar binnen in de zandbak is er alle ruimte om te spelen! Alle vrijheid om te bewegen en jouw droom ‘Kasteel’ te bouwen. Je bepaalt zelf hoe groot je zandbak is en of deze een strakke rand heeft of een golvende lijn. Binnen in de zandbak is alles mogelijk en heb je de ruimte om jouw talenten en gedrevenheid in te zetten om er een prachtig kasteel van te maken. Klinkt aantrekkelijk toch?

>Wil jij ook in de zandbak vrijuit spelen?

Het helpt dus om duidelijk te hebben hoe jouw zandbak eruit gaat zien. Ik ervaar in mijn coachsessies dat duidelijkheid al zoveel ruimte geeft. Je gaat namelijk vanuit mogelijkheden kijken. Als je ziet dat iets niet werkt (en dus bijt) kan je er een oplossing voor vinden of misschien zelfs een concessie doen. Maar dan maak je wel een concessie vanuit eigen wil en kracht en niet vanuit onzekerheid of schuldgevoel. Zie je het verschil? In feite kan iets nooit bijten, want jij richt jouw leven en werk in op jouw voorwaarden. Zelfs als je te maken hebt met meerdere partijen met wensen en verlangens. Juist dan wil je het scherp hebben voor iedereen, zodat iedereen zijn verlangens ruimte kan geven. Neem geen genoegen met het is wat het is. Nee, neem de regie terug in eigen handen en bepaal de kaders waarbinnen jij jouw ambities waarmaakt en het beste van jezelf in zowel werk als leven kan geven.

Scroll naar boven