Ik weet dat jij de afgelopen jaren een prima baan hebt gehad. En dat je inmiddels wel weet of zelfs besloten hebt, dat dit het niet is. Ondanks het goede salaris wat je in loondienst kreeg. Werken in loondienst geeft je namelijk geen energie en voldoening meer. Je wilt gaan ondernemen om meer vrijheid, plezier en voldoening te ervaren.

Het proces van loskomen van je vaste baan voelt enerzijds heel spannend. Want waar begin je dan precies? En tegelijkertijd voelt het ook prettig om los te breken uit de gouden kooi van je vaste baan. Eindelijk niet meer vastzitten aan de regeltjes, de betutteling en de vaste patronen van het loondienstverband.

Het mag dus duidelijk zijn dat je wilt ondernemen of bent gaan ondernemen omdat je vrijheid wilt, je eigen keuzes wilt maken en iets wilt doen wat voldoening geeft en waar je hart sneller van gaat kloppen.

In loondienst bij jezelf

De motivatie om te gaan ondernemen is duidelijk en toch zie ik keer op keer dat startende ondernemers dat allemaal niet doen. Ze nemen niet hun vrijheid, maken geen keuzes voor zichzelf, halen geen voldoening uit het werk en doen niets waar hun hart sneller van klopt. Eigenlijk zijn het helemaal geen ondernemers.

Het zijn ondernemers die in loondienst zijn bij zichzelf!

Het zijn de ondernemers (to be) die het ondernemerschap niet écht aangaan. Ze raken totaal overweldigd door het ondernemerschap. Ze voelen paniek en twijfel omdat ze de vele tips en opties in het ondernemerschap niet overzien. Ze voelen zich onzeker of er wel voldoende geld verdient kan worden met hun bedrijf. En laten zich door van alles en iedereen beïnvloeden waardoor ze niet dat neerzetten waar ze altijd al van droomden.

Stuivertje wisselen

Terwijl jij je laat overweldigen door het ondernemerschap en niet die vrijheid, plezier en voldoening creëert waar je zo naar verlangt, stop je jezelf eigenlijk weer terug in die energie slopende baan wat je dan nu het ondernemerschap mag noemen i.p.v. het loondienstverband.

Het is net stuivertje wisselen. Je doorbreekt het patroon omdat je verlangt naar iets anders, maar je ruilt het gewoon opnieuw in voor het keurslijf dat je al veel langer niet meer paste. En zo begint al snel weer het riedeltje van voor af aan. Je raakt moe, hebt geen zin om aan je bedrijf te werken, alles is moeilijk en lastig en voor je het weet besluit je toch weer terug te gaan richting een vaste baan waarvan je nu al weet ongelukkig te zullen zijn.

Tijd om écht te kiezen voor het ondernemerschap

Dat is ook de reden dat ik ervoor pleit om een bedrijf op te zetten waar je allereerst veel voldoening uithaalt en waar je vervolgens ook een goede omzet mee draait. Ik weet namelijk hoe belangrijk het is om het gevoel te hebben echt iets zinvols in het leven te doen. Om het gevoel te hebben dat je ergens impact en verschil maakt.

Je staat hier vandaag op een kruispunt, ga je écht voor het ondernemerschap of accepteer je een leven in loondienst waarvan je weet totaal ongelukkig te zullen zijn. Als je eerlijk bent naar jezelf, is een leven in loondienst werkelijk nog een optie voor je? Hoe vaak ben je nu al naar je werk gegaan met lood in je schoenen? Hoeveel dagen heeft jouw huidige leven je al gekost van je droomleven?

Tijd om écht te kiezen voor het ondernemerschap!

Zet jezelf een lerende houding

Als we starten met ondernemen dan ondervinden we een periode waarin we voelen dat de vaste grond onder de voeten wegvalt. Je hebt dan het gevoel niet volledig grip op de zaak te hebben. Je wilt wel ondernemen, maar je hebt niet meer de controle zoals je deze in loondienst ervaarde.

Dit proces zie ik ontzettend veel bij startende ondernemers, en is eigenlijk een heel logisch proces in je brein. Op het moment dat jij de grenzen van jouw comfortzone opzoekt, dan gaat in jouw brein eigenlijk direct een alarm af. Je raakt overspoelt door angst, paniek en twijfel. Dit voelt ontzettend onprettig.

Mijn ervaring is dat jij dit kan doorbreken door jezelf in een lerende houding te zetten. Je bent net begonnen en natuurlijk weet jij nog niet hoe het ondernemerschap precies werkt. Het ondernemerschap is net zo goed een vak dat je moet leren. Ik geloof oprecht dat het voor iedereen is weggelegd. Zolang je maar een flinke dosis motivatie hebt. De rest kun je allemaal leren. Je bent ook ooit begonnen met fietsen terwijl je dat nog niet kon. En zo kun je ook leren ondernemen.

Kies en jij wordt gekozen

Het ondernemerschap vraagt van jou dat je gaat staan voor wie jij bent, wat jij belangrijk vindt en hetgeen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Ik geloof oprecht dat als jij echt kiest voor datgene waar je het meeste energie van krijgt, je ook als vanzelf wordt gekozen door de mensen waarmee jij het allerliefste werkt.

Vaak is kiezen voor datgene wat jij echt graag wilt spannend. Het voelt kwetsbaar om ermee naar buiten te treden en te horen wat anderen daarvan vinden. Het vraagt dus om moed. Ik zag onlangs een Instagram bericht van iemand die schreef; ‘Laten we moed boven comfort kiezen’.

Dat is precies waar het ondernemerschap over gaat. Elke dag weer dapper zijn en moedige besluiten nemen die dichtbij je hart liggen. Succesvol een onderneming opzetten gaat 50% over je mentaal sterk voelen en 50% over strategische stappen nemen en dus leren ondernemen. Beide gaan hand in hand en kunnen niet zonder elkaar.

Dus ga jij in loondienst bij jezelf of ga jij een te gek bedrijf opzetten waar je echt vrijheid, plezier en voldoening uit haalt?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven