Ben ik wel voldoende om mijn ambities te realiseren?

Ben ik wel voldoende om mijn ambities te realiseren

Voel jij je overweldigd door het gevoel niet voldoende te zijn om je ambities te realiseren? Is je kritische stem keer op keer aanwezig om je te vertellen dat je eerst nog veel moet leren, voorbereidingen moet treffen of ervaring moet op doen om je expertise te claimen? Het is tijd dat jij jouw briljante zelf volledig laat stralen.

Niet zien hoeveel potentieel je hebt

Onlangs ben ik begonnen in het boek ‘Playing Big’ van Tara Mohr. In het eerste hoofdstuk las ik zoveel herkenbare verhalen van vrouwen die hun potentieel niet volledig benutten omdat ze het gevoel hebben niet voldoende te zijn. In mijn coachprogramma’s besteed ik hier ook aandacht aan. Het is altijd het onderdeel wat de meeste impact maakt. Twijfelen aan jezelf, jezelf klein houden en het gevoel niet voldoende te zijn zie ik in allerlei vormen terug. Het is vrijwel altijd de onderliggende issue van waarom we onze ambities nog niet hebben gerealiseerd. We kunnen niet voorbij de twijfel zien hoeveel briljant potentieel en talent we hebben. We zijn ervan overtuigd dat we eerst nog veel moeten leren of harder moeten werken voor we het pas echt kunnen laten zien.

Ik ben niet waardevol

Hoewel ik nu vrouwen coach om voorbij de onzekerheid te gaan, is het gevoel niet voldoende te zijn ook aan mij niet voorbijgegaan. Net na het starten van mijn bedrijf was ik een tijd overweldigd door het gevoel niet waardevol te zijn. In mijn carrière als HR-manager had ik deze gevoelens niet veel gehad. De voornaamste reden hiervoor was dat ik continu bevestigd werd in mijn succes. Ik kreeg vrijwel altijd goede feedback en maakte ook makkelijk promoties. In het ondernemerschap stond ik er opeens helemaal alleen voor en moest ik de bevestiging vooral uit mijzelf halen. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn innerlijke criticus zo ongeveer dagelijks naar mij schreeuwde ‘wat denk je wel niet, dat iemand op jou zit te wachten, hahaha je bent helemaal niet waardevol’. BAM een klap in mijn gezicht.

Grip op de situatie, ga jij eens op de achterbank

Het gevoel niet waardevol te zijn nam meer en meer grip op mij. Terwijl ik tegelijkertijd heel sterk voelde dat ik de juiste weg was ingeslagen en met dingen bezig was die mij juist enorm veel energie en voldoening gaven. Ik wist al snel dat als ik een succesvol bedrijf wilde opzetten, ik vooral hierin moest investeren i.p.v. allerlei andere praktische zaken. Ergens diep vanbinnen wist ik namelijk heel goed dat ik van waarde was en dus voorbij het gevoel van twijfel moest komen. En daarbij wist ik dat ik vast en zeker niet de enige was die hier tegenaan loopt. Dus wilde ik niet alleen voor mijzelf vertrouwen voelen, maar ook voor alle vrouwen die mijn hulp nodig hebben om hun ambities werkelijkheid te maken. Voor jullie wil ik het verschil maken. Ik nam het stuur in eigen handen en zette de innerlijke criticus op de achterbank.

Meer luisteren naar je stem van wijsheid

In het boek ‘Playing Big’ vertelt Tara Mohr dat we naast de kritische stem ook een andere stem in ons hebben. Het is de stem van wijsheid en weten wat je waard bent. Zoals je kunt lezen herkende ik deze twee stemmen ook los van elkaar. Enerzijds weten wat goed is en welke kant ik op wilde en tegelijkertijd een stem die mij vertelde dat ik vast en zeker zou falen. Grappig genoeg lees ik in dit boek terug wat ik intuïtief al deed. Ik gaf de stem van wijsheid meer ruimte en de kritische stem vroeg ik een stapje terug te doen. Daarbij weet ik nu dat je kritische stem het heftigst aanwezig is als je beweegt naar iets wat je in je hart verlangt. Het maakt je kwetsbaar. Jouw kritische stem wil jou veilig houden. Hoe meer jij beweegt naar de grenzen van jouw comfort zone, hoe meer jij gewaarschuwd wordt. Eigenlijk is dit heel goed nieuws. Hoe harder het in jou gaat schreeuwen, hoe meer jij beweegt naar wat je werkelijk wilt realiseren.

3 tips om voorbij het gevoel van zelf twijfel te komen

Ik wil je drie tips geven die mij hebben geholpen om voorbij het gevoel van zelf twijfel te komen. Ik wil daarbij opmerken dat de innerlijke criticus nooit weg is. Dat hoeft ook niet. Zie het meer als een vriend die jou af en toe alert houdt.

#1 Herken je innerlijke criticus

Wat voor mij een groot verschil heeft gemaakt is de stem van mijn innerlijke criticus te gaan herkennen als deze stem. Deze stem herkennen zoals het is, geeft vaak al direct ruimte en vrijheid om er anders naar te kijken. Het heeft geen macht meer over je als je het benoemt. ‘Hé, ik hoor mijn kritische stem weer’. Als je dit dagelijks doet, ga je je volledig bewust worden wanneer het gevoel niet voldoende te zijn het sterkst aanwezig is. Schrijf deze momenten voor jezelf op. Wat zeg je nu eigenlijk telkens tegen jezelf? Kom tot de kern van waar jouw kritische stem jou voor wilt beschermen.

#2 Ik herhaal, ik ben voldoende!

Als je in de kern weet waarover je zelf twijfel voelt, in mijn geval ‘Ik ben niet waardevol’, kan je er een positief en krachtig antwoord opgeven. Een vriendin van mij attendeerde mij in die tijd op de video van Marisa Peer ‘I am not enough’. Voor mij een life changing video. Ik volgde de tips uit deze video op. Ik zette in mijn agenda twee keer per dag een reminder dat ik voldoende ben, ik veranderde mijn scherm achtergrond van mijn telefoon met de te tekst ‘je bent waardevol’ en ik schreef elke dag op wat mij dankbaar maakte. Elke dag weer kreeg ik een reminder van het feit dat ik voldoende ben. Eerst voelde het onwennig, maar na een aantal weken merkte ik dat ik tot in de kern voelde dat het zo was. Nog altijd gebruik ik deze techniek, maar ik voel inmiddels dat mijn innerlijke criticus totaal geen invloed meer op mij heeft. Ik weet en voel dat ik voldoende ben en ik heb daar 100% vertrouwen in.

#3 Ga er niet tegenin

Ik was erg geneigd om met mijn kritische stem in discussie te gaan en te bewijzen dat het niet zo was. Helaas kon mijn kritische stem wel honderden redenen bedenken waarom het toch echt zo was. Ik werd boos op mijzelf, dat ik zo over mijzelf dacht. Wat bijzonder goed hielp is om uit de discussie met mijzelf te stappen. Je hoeft het niet weg te nemen, maar gewoon te zeggen ‘ik hoor je, maar ik ga het toch doen, want ik heb een plan’. Ik nam de regie terug over mijn gedachten en ging zelf aan het stuur zitten.

Deze stappen zullen jou helpen om voorbij de twijfel aan jezelf te gaan en echt jouw talenten en gedrevenheid in te zetten om anderen te helpen. Om jouw briljante zelf te laten zien. Weet dat de innerlijke criticus altijd weer even van de achterbank naar voren zal komen. Zeker als je jezelf opnieuw ontwikkeld en jouw comfortzone stretcht. Je zal het dan opnieuw herkennen en weten dat je de goede kant op beweegt.

Scroll naar boven