Beginnen met ondernemen kan mega spannend zijn. Ergens voel je al een tijd dat je het ondernemerschap wilt aangaan, maar tegelijkertijd vraag je je af of je het wel kan. Zitten mensen wel op je te wachten? En hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Ik ga je met 5 stappen wat meer helderheid geven om te beginnen met ondernemen.

Overweldigd door het opstarten van een bedrijf

Als startende ondernemer vond ik het soms overweldigend om te horen wat er allemaal kwam kijken bij het opstarten van een bedrijf. Er komt enorm veel op je af en eigenlijk weet je niet welke informatie je nu echt nodig hebt, dus probeer je alles maar in je op te nemen. Een simpele google actie gaf mij direct ingewikkelde informatie over rechtsvormen en ondernemersplannen. En dan volgde ik via Instagram ook nog ondernemers die veel verder waren dan ik, waardoor ik allemaal tips kreeg die niet direct nuttig waren voor de fase waarin ik zelf zat. Ik had gewoon de behoefte om te ontdekken wat ik dan ging doen en hoe ik daarin eerste stappen kon nemen. Eigenlijk wilde ik gewoon vertrouwen voelen in mijzelf en eens met iemand sparren over mijn ideeën en mijn verlangens om te gaan ondernemen.

Beginnen met ondernemen is eenvoudiger dan het lijkt

Inmiddels ben ik 2,5 jaar ondernemer en kan ik met recht zeggen dat het opstarten van een onderneming eenvoudiger is dan het lijkt. Je denkt bij het ondernemerschap misschien gelijk aan een ondernemersplan maken, financiële administratie hebben, websites bouwen, hosting regelen en strategische plannen maken. En ja dan snap ik wel dat je een beetje overweldigd raakt. Want dat zijn vaak niet de dingen waarom je wilt gaan ondernemen. Je wilt gaan ondernemen omdat je behoefte hebt aan meer vrijheid, plezier en voldoening. Laat je niet van de wijs brengen door alle informatie die op je afkomt. Als ik terugkijk op de belangrijkste stappen die ik heb genomen om succesvol ondernemer te worden, dan heeft dit vrij weinig te maken met al deze praktische zaken. Ik ga ze met je delen.

5 belangrijke stappen om te beginnen met ondernemen

Focus je op van toegevoegde waarde zijn

Heel veel startende ondernemers storten zich direct op het bouwen van een website en het maken van een fancy visitekaartje. De realiteit is dat je website en je visitekaartje je niet direct klanten opleveren. Het is natuurlijk hartstikke leuk om bezig te zijn met kleuren uitzoeken en je eigen stijl vinden, maar dat is in de eerste fase nog niet belangrijk. In de eerste fase van je bedrijf is de meeste winst te behalen door heel goed te weten wie je bent, wat je belangrijk vindt, wat je drijft en waarin je de allerbeste bent? Als je dit aan elkaar verbindt weet je hoe je werkelijk van toegevoegde waarde kan zijn voor anderen. En dat is hoe je klanten aantrekt, want mensen willen hun problemen opgelost zien en bewegen naar iets wat ze verlangen. Als jij diegene daarbij kan helpen, dan zijn mensen bereid daar voor te betalen. Focus je in de eerste fase dus vooral om dit heel scherp neer te zetten.

Verstevig het fundament van vertrouwen in jezelf

Beginnen met ondernemen vraagt vaak dat je dingen gaat doen die buiten je comfortzone liggen. Een hele natuurlijke reactie van je brein is om je te overweldigen met paniek, twijfel, onzekerheid en negatieve gedachten. Eigenlijk is dat heel goed nieuws, want je beweegt naar iets waar je in je hart heel erg naar verlangt. Tegelijkertijd is het niet heel zinvol om je richting te laten bepalen door deze negatieve stemmetjes. Je wilt je dus zelfverzekerd voelen en het fundament van vertrouwen in jezelf verstevigen. Het is voor mij de allerbelangrijkste stap geweest. Want vanuit vertrouwen kan je goede beslissingen nemen voor je bedrijf, durf je zichtbaar te zijn, ga je helder communiceren over wat je doet en trek je moeiteloos klanten aan. Want als jij het nog niet eens gelooft, waarom zou een ander het dan geloven?

Omgeef je met mensen die je doen laten groeien

De omgeving waarin je je nu beweegt is niet altijd de omgeving die je nodig hebt om richting het ondernemerschap te groeien. De mensen die je nu kent kennen jou alleen zoals je nu bent. En dat vinden ze vaak wel prima. Wat je nodig hebt is een omgeving die jou stimuleert, je energie geeft, motiveert, inspiratie geeft en waar je wild mag dromen over je eigen bedrijf. Ga de deur uit en ontmoet nieuwe mensen met een ondernemende mindset en mensen die raakvlakken hebben met jouw passies. Het heeft mij heel erg geholpen om mij in een nieuwe omgeving te begeven, omdat ik hierdoor ook heb ontdekt wie ik als ondernemer wil zijn. Daarbij heb ik ontdekt dat er zoveel mensen zijn die startende ondernemers willen helpen. Je netwerk is bij het opstarten van je bedrijf goud waard.

Scoor je eerste klant vanuit je warme netwerk

Mijn eerste klant scoren vond ik echt een ding. Het was vooral een mentaal ding, want ik had bepaald wie ik het allerliefste wilde helpen en waarin ik diegene het beste kon helpen. Maar ik had het ook gewoon nog nooit gedaan. Dus ging er best vaak door mijn hoofd, kan ik dit wel? En ben ik overal wel goed op voorbereid? Blijf hierin niet te lang hangen, want voor je het weet heb je koudwatervrees om klanten te scoren. Mijn eerste businesscoach had dan ook de gouden tip. Je eerste klant scoor je altijd vanuit je warme netwerk. Dus vanuit je familie, vrienden, kennissen, buren, of vrienden van vrienden enz. Dit werkt fantastisch als je wilt beginnen met ondernemen! Mijn eerste klant heeft mij mega veel geleerd. Over mijn doelgroep, over mijn aanbod, over mijn manier van communiceren, taalgebruik. Maar vooral kreeg ik een mega dosis zelfvertrouwen, want wat ik aanbood leverde een prachtig resultaat op.

Beginnen = winnen

Als je wilt beginnen met ondernemen dan heb je maar één ding echt te doen en dat is gewoon ergens beginnen. Volg je nieuwsgierigheid en je enthousiasme en leer onderweg van wat je doet. Ik heb enorm grote sprongen in mijn ondernemerschap gemaakt door heel veel te proberen, te experimenteren en vanuit daaruit mijn route bij te schaven. Focus je niet op alles perfect te willen doen, maar te leren vanuit alles wat je doet. Natuurlijk ga je soms op je gat. Ik heb ook weleens live mijn tips gedeeld terwijl niemand keek. Dat is niet altijd tof, maar je leert ervan. De volgende keer plan je je live-sessie op een beter tijdstip. Stel doelen voor jezelf die uitdagend zijn, maar plan vandaar uit kleinere acties die je elke keer een stapje dichter bij je doel brengen. Zo houd je het behapbaar voor jezelf en vooral leuk.

Wil jij starten met ondernemen?

Wil jij starten met ondernemen, maar zit jij voor je gevoel in een soort van spagaat? Een spagaat waarin je enerzijds wordt aangetrokken door de zekerheid van je huidige baan, maar anderzijds hunker je naar de vrijheid van het ondernemerschap.

Ergens voel je diep van binnen dat dit het niet is. De baan die je nu hebt geeft je niet (meer) de voldoening die je zoekt. Maar kiezen voor het ondernemerschap voelt nog zo eng. Ik heb ook in deze spagaat gezeten en waarschijnlijk worstel je nu met vragen als:

– Wat moet ik dan doen als ondernemer? Waar ben ik nou echt goed in?

– Zitten mensen wel op mij te wachten?

– Wat als het niet lukt?

Ik weet precies hoe je je voelt en heb mijzelf ook gek gemaakt met vragen als deze. Daarom ga ik je een zetje in de goede richting geven. Want als iets mij echt geholpen heeft, is het gewoon eens met iemand sparren over mijn ideeën en mijn verlangens om te gaan ondernemen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven