Weten wat je wilt als je later groot bent.  Deze blog is voor jou die het nog altijd niet weet.

Als klein meisje wist ik ze wel op te lepelen. Elke keer wist ik wel iets nieuws te verzinnen wat ik wilde doen als ik later groot was. Ideeën waren er voldoende, maar wat ik altijd zeker wist is dat ik carrière wilde maken en dan het liefst zakenvrouw van het jaar worden. Waar ik het precies vandaan haalde geen idee, maar ik keek op tegen vrouwen die grote stappen maakten in hun carrière, zelfverzekerd waren in wat ze deden en impact durfde te maken met hun talenten.

Kiezen op jonge leeftijd

Je maakt vaak op jonge leeftijd al een keuze voor je toekomstige beroep. Ook ik koos in eerste instantie voor een opleiding Hotelmanagement waarvan ik al snel wist dat ik er later niets mee wilde doen. Ik maakte deze opleiding netjes af omdat het zo hoorde. Maar ik koos er wel voor om verder te studeren en mij te focussen op een andere functie. Het is niet raar dat je keuzes maakt op jonge leeftijd die later wellicht niet (meer) bij je passen. Je kiest iets wat je op dat moment leuk lijkt of waar iemand in je familie al goed in is. Sommige mensen kiezen direct iets wat volledig bij hun past en anderen hebben eerst een paar valse starts nodig om daarna pas er achter te komen wat hun roeping is. Weten wat je wilt als je later groot bent is nog niet zo makkelijk op jonge leeftijd.

Het maakt je uniek

Toch heb ik ook veel geleerd van wat een slechte keuze lijkt te zijn geweest. De verschillende keuzes die ik maakte hebben mij veel inzicht gegeven in wat ik nu precies wel en niet wil. Daarbij heb ik veel geleerd uit opleidingen en banen die niet per se bij mij pasten. Je steekt altijd iets op van wat je doet. Je neemt het mee in andere functies waar deze kennis of vaardigheden misschien niet direct noodzakelijk zijn, maar je toch uniek maken. Hiermee onderscheid je je van een ander en dat maakt het altijd een waardevolle ervaring. Het is nooit te laat voor verandering, ook als je veel ervaring hebt opgedaan of hebt geïnvesteerd in dure opleidingen.

Geen richting vinden

Heb jij het gevoel dat je na diverse opleidingen en functies maar geen richting weet te vinden? Dat je telkens opnieuw keuzes maakt in de hoop hiermee de stap te nemen die wel voldoening geeft? Maar dat je na een jaar of wat ontdekt dat het toch niet is wat je zocht en je weer opnieuw opzoek gaat. Zie jij jezelf telkens van baan naar baan hoppen? Het niet vinden van je richting frustreert je en je voelt dat er veel meer uit jezelf te halen is. Herken je deze gevoelens?

Weten wat je wilt als je later groot bent

Vraag jezelf eens opnieuw af, ‘wat wil ik later worden als ik groot ben?’. Welke dromen heb je voor jezelf? Niet lachen! Je kunt jezelf deze vraag nog steeds stellen, ondanks dat je al ‘groot’ bent. Want er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling, hoe ‘groot’ je ook bent. Misschien vind je nu je ‘groot’ bent dat je verantwoordelijkheid moet nemen, dat je opties beperkt zijn en dat je gewoon eens een baan moet vasthouden. Maar dingen doen die niet bij je passen of die je geen voldoening geven zorgen ervoor dat je telkens verder van jezelf verwijdert raakt. Is dat een serieuze optie voor je?

Stiekem weet je het al lang

Ik weet hoe onrustig het je kan maken als je niet goed weet wat je wilt doen. Het ongedurige gevoel blijft maar aan je knagen en je raakt telkens meer onzeker over je mogelijkheden. Ik weet heel zeker dat ook jij richting kan vinden. En stiekem denk ik dat je het al lang weet. Dat je allang weet welke richting dat moet zijn! Je hoeft het alleen maar (weer) te zien, ontdekken, ruiken, proeven en vooral voelen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven