Afscheid nemen van je werk, tips om de toekomst met beide handen aan te grijpen

afscheid nemen van je werk

Afgelopen periode ben ik vrijwel niet meer op kantoor geweest. Toch moest het ervan komen dat ik stapels aan aantekeningen, projectverslagen en andere meuk die ik in 10 jaar tijd had verzamelt ging opruimen. Dus daar stond ik dan op het kantoor. Het proces van afscheid nemen van je werk begint.

Loopbaan aan herinneringen

Zoals eerder kijken de aardige gezichten mij weer aan, vluchtig spreek ik wat mensen en vervolgens besluit ik de kast met allemaal herinneringen open te trekken. Systematisch haal ik de dozen, losse velen papier en notitieboekjes uit de kast. Eerst nog gedisciplineerd haal ik overal netjes de paperclips en nietjes uit, maar al snel merk ik dat de stapel groter wordt en ga ik wat rigoureuzer te werk. Ik vraag mijzelf af waarom ik dit allemaal heb bewaard? Werkelijk geen idee blijkbaar leek het belangrijk. Ik bekijk vluchtig of er belangrijke zaken tussen zitten die bewaard moeten blijven voor collega’s. Tussen het lezen van de aantekeningen door gaat mijn hele loopbaan aan mij voorbij, herinneringen aan mensen waar ik ooit mee werkte, leuke en bijzondere momenten, successen, maar ook frustraties. Opeens besef ik me hoeveel ik eigenlijk heb meegemaakt, heb geleerd en bovenal hoeveel werk er is verzet. Een collega die een praatje komt maken zegt dat het goed is om dit te doen, zodat ik dingen kan afsluiten. Eerst begrijp ik zijn opmerking niet maar naar mate de stapel vordert gaat het mij meer dagen. Ik sluit een belangrijke periode af.

Er niet meer bij horen

Ik word gevraagd om nog een keer mee te lunchen en zo zit ik weer met mijn standaard lunch aan de standaard tafel waar de groep collega’s altijd aanzitten. Naast mij zitten mensen die ik al heel lang ken en die zichtbaar genieten van het momentje rust op de dag. Ze lachen en praten met elkaar. En ik voel dat ik er niet meer bij hoor. Niet dat ik er niet mag zijn of er geen onderdeel meer van mag uitmaken, maar ik voel dat ik er niet meer bij hoor. Dat ik niet meer bij deze standaard tafel met de standaard lunch hoor en dat ik afstand neem en de gesprekken aan mij voorbij laat gaan. Ik denk na wat ik voel. Ben ik teleurgesteld? Nee het is meer een gevoel van nostalgie. Dit was voor 10 jaar een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks leven. Als ik het pand verlaat en de receptioniste naar mij lacht, loop ik met een smile van oor tot oor de deur uit. Wat een overwinning op mijzelf en wat voelt het goed om nieuwe avonturen te gaan beleven.

Afscheid nemen van je werk

Thuis denk ik na over het begrip afscheid nemen. In feite verandert de wereld continue om ons heen, het is een continue stroom van veranderingen. We nemen in ons leven regelmatig afscheid van zaken. Dit hoeft helemaal niet dramatisch te zijn. Door afscheid te nemen en iets los te laten ontstaat er ook weer ruimte. Afscheid nemen is een proces waarin je herbezint, aandacht geeft voor het oude en nieuwe en ruimte maakt voor vernieuwing in je leven. Omdat we graag bij het oude blijven en houden van continuïteit wordt deze periode vaak als negatief gezien. We gaan het uit de weg, worden prikkelbaar en voelen ons onrustig. Dit is eigenlijk al een eerste stap in het nemen van afscheid. Ieder mens reageert weer anders op een afscheid en soms schommel je tussen verschillende fases van emoties.

Wat ik leerde van mijn eigen afscheid

Zit jij ook in een proces van afscheid nemen? Deze tips geef ik je mee en leerde ik vanuit mijn eigen proces:

#1 Deel je gevoelens

Blijf niet lopen met alles wat het afscheid in je los maakt, deel het met mensen die je vertrouwt en lief hebt. Of begin een blog 😉 regelmatig je gevoelens van je afschrijven of je dat privé doet in een schriftje of letterlijk voor de hele wereld op een blog. Het helpt je gedachten te ordenen en te relativeren.

#2 Koester de leuke en mooie momenten

Kijk terug op welke mooie resultaten je hebt bereikt en hoe je bent ontwikkelt en gegroeid als mens. Al deze ervaringen neem je mee, hoe mooi is dat!

#3 Blik op vooruit

Omarm de toekomst en sta open voor alles wat op je pad komt. Ontmoet nieuwe mensen, denk creatief na over je situatie en laat je inspireren. Het geeft vernieuwde energie om de toekomst met beide handen aan te grijpen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven