7 tips om te stoppen met piekeren

surfing x

Lig je ’s nachts eindeloos te piekeren, gaan je gedachten met je aan de haal, kan je gedachten moeilijk loslaten. Piekeren kan je behoorlijk bezighouden en kost energie. In deze blog tips om te stoppen met piekeren.

Slapeloze nachten

Ik heb een tijd gehad dat ik elke zondagnacht wakker lag. Op het moment dat ik naar bed wilde gaan, want ik moest tenslotte maandag weer vroeg op, ging de gedachtestroom aan. Wat ik ook probeerde elke zondagnacht sliep ik slecht, wat ervoor zorgde dat ik met weinig energie aan de werkweek moest beginnen. Het waren vaak niet eens belangrijke zaken of grote problemen. Voor mij waren het vaak kleine dingen die mij bezighielden. Ik hoor in mijn omgeving veel mensen die last hebben van het piekeren, ze tobben over hun baan of over belangrijke beslissingen die ze willen nemen. Piekeren houdt je bezig.

Tips om te stoppen met piekeren

Piekeren kost energie en je nachtrust en leidt vrijwel nooit tot oplossingen. Piekeren kan een gewoonte worden en daarom tips om te stoppen met piekeren.

#1 Bewust zijn

Wees je ervan bewust dat het piekeren vaak een mindfuck is van je eigen innerlijke stem. De gedachten zijn in veel gevallen niet de waarheid, behoren tot het verleden of zijn zaken waar je geen invloed op hebt. We maken ons druk om dingen die misschien niet eens gaan gebeuren.

#2 Doe iets anders

Blijf niet hangen in het piekeren. Je kan beter uit bed stappen en even iets anders gaan doen, dan eindeloos blijven hangen in je gedachten. Als je de aandacht even op iets ander legt doorbreek je de stroom van gedachten. Denk aan iets leuks, maak een wandeling of spreek af met vrienden.

#3 Schrijf het op

Neem de tijd om je gedachten even op papier te zetten. Ik schrijf graag en zeker op momenten dat het even niet lekker gaat of als ik mijn gedachten op een rij wil krijgen. Het helpt je om het van je af te schrijven en als het echt belangrijk voor je is om het aan te pakken.

#4 Wat is het echte probleem?

Het piekeren is een signaal dat er iets is. Wees lief voor jezelf en geef aandacht aan het ‘echte’ probleem. Waarover tob je en wat maakt dat je continue negatieve gedachten hebt? Ga naar de kern, accepteer dat het er is en ga er vervolgens mee aan de slag. Door concreet je probleem aan te pakken en het te accepteren, heb je geen reden om er nog langer over te piekeren.

#5 Ontspan en kom in beweging

Zet jezelf in beweging, ga de natuur in. Wandel, loop hard of ga een stuk fietsen. Door te bewegen houd je het brein fit.

#6 Luister muziek

Muziek heeft een bijzondere werking op onze gezondheid en gesteldheid. Het luisteren van muziek kan je helpen bij het loslaten van al je gedachten. Wil je meer weten over het effect van muziek op je brein? Volg dan Miracles of Music, een bijzonder project over de werking van muziek op je brein.

#7 Mediteren

Als je veel piekert kan mindfulniss en/of mediteren goed helpen. Door te mediteren krijg je meer controle over je gedachten. Door bewust telkens terug te gaan naar de ademhaling kan je de gedachtestroom meer loslaten. Oefen er elke dag een tijdje mee. Je zult zien dat je bij een paar minuten mediteren per dag al positieve gevolgen ervaart op je gezondheid en geluksbeleving.

Heb je tips die voor jou goed werken?

 

Scroll naar boven