5 patronen die ervoor zorgen dat je nog niet je ambities hebt waargemaakt

patronen

Regelmatig spreek ik vrouwen die struggelen met het waarmaken van hun ambities. Ze willen enorm graag verandering brengen in hun werksituatie, maar ondertussen wil het maar niet lukken om er beweging in te krijgen. Ik geef je 5 patronen waarom je je ambities nog niet hebt waargemaakt.

Geen wonder dat je gefrustreerd bent

Ondanks alle inspanningen om echt iets te veranderen aan je situatie en de behoeften om nu eindelijk eens je ambities waar te maken is het je nog niet gelukt. Keer op keer probeer je ervoor te gaan, maar je bereikt niet het gewenste resultaat. Geen wonder dat je je inmiddels behoorlijk gefrustreerd voelt en misschien ook niet goed weet wat je nog moet doen om wel in beweging te komen. Herken je dat? Het gevoel dat je muurvast zit in je situatie. In veel gevallen zie ik een aantal patronen die ervoor zorgen dat je nog niet bent waar je werkelijk wilt zijn. Nu weet ik inmiddels hoe effectief het is om wel richting te hebben in je leven en werk en daarom wil ik je bewust maken van de patronen die niet voor je werken.

Patronen die ervoor zorgen dat je nog niet je ambities hebt waargemaakt

 

Patroon 1 – Ik denk dat ik het wel weet

We denken veel te weten over onszelf, wat we willen, wat we leuk vinden, waar we goed in zijn en hoe we onze toekomst voor ons zien. Maar eigenlijk weten we maar zeer weinig. Helaas zie ik nog te veel vrouwen die zich onvoldoende hebben verdiept in zichzelf. Die oprecht weten wie ze zijn, welke behoeften ze hebben en daar ook volmondig vooruitkomen. Soms zijn we zelfs geneigd om beweringen over onszelf te doen waar we eigenlijk niet achter staan. We zeggen het omdat we iets hoog te houden hebben, omdat we willen dat een ander ons leuk of goed vindt of omdat het zo hoort. Ondertussen zijn we doodongelukkig en leven we helemaal niet volgens onze eigen regels. We hebben een masker opgezet en iemand gecreëerd die we helemaal niet willen zijn. De vraag is, hoeveel weet jij nu eigenlijk echt over jezelf? Zijn dit patronen die jou belemmeren?

Patroon 2 – Afspraak aan jezelf niet nakomen

Als je regelmatig pogingen doet om in beweging te komen, maar telkens niet slaagt dan mag je jezelf afvragen of je de afspraken die je met jezelf maakt wel nakomt.  Hoogstwaarschijnlijk heb je regelmatig de afspraak met jezelf gemaakt er nu echt eens verandering in te gaan brengen. Hoe vaak heb je deze afspraak nu al met jezelf verbroken? Het is te vergelijken met het wel of niet verliezen van een paar kilo. Je zegt tegen jezelf nu ga ik echt eens afvallen, maar bij de volgende vrijdagmiddag borrel zwicht je al voor de eerste bitterbal die langskomt. Echt ik voel je, want ook ik kom mijn afspraken met mijzelf weleens niet na. Zolang jij jezelf niet serieus neemt en die afspraak met jezelf niet echt nakomt, gaat er niets gebeuren. Je blijft op die plek waar je eigenlijk zo dolgraag weg wilt.

Patroon 3 – Geen doel hebben

Het is niet de eerste keer dat ik benadruk dat een doel hebben je enorm veel richting geeft. Waarom zou je anders in beweging komen? Het blijkt een zeer belangrijk patroon te zijn als je stappen wilt maken, maar niet komt waar je wilt zijn. Dus vraag jezelf nog eens af of je doel motiverend genoeg is voor je? Heb je jezelf voldoende uitzicht te geven om er werkelijk verandering in te brengen?

Patroon 4 – Niet echt bereid er tijd en energie in te stoppen

Ja dan willen we van alles veranderen en dan zijn we eigenlijk niet echt bereid om er tijd en energie in te stoppen. De bank is ’s avonds toch aantrekkelijker. Maar lieve vrouwen, hoe kan je dan verwachten dat er iets voor je verandert? Als jij al niet bereidt bent om er energie en tijd in te stoppen hoe kan je dan verwachten dat een nieuwe werkgever je wilt aannemen ofwel dat je kersverse business van de grond komt. We willen wel de prijs, maar niet de inspanningen ervoor leveren. En echt, ik kan nog steeds niet toveren!! En jij ook niet toch? Dus hup aan het werk jij! Investeer in jezelf, ga jezelf ontwikkelen, doe nieuwe ervaringen op en ga mensen ontmoeten. Ik weet zeker dat je binnen een korte tijd stappen zet. De reden dat we er vaak geen energie in willen stoppen is omdat we er geen gedrevenheid voor voelen. Het gevoel dat je er echt alles voor wilt doen om het te laten slagen. Omdat het ons echt aan het hart gaat en we iemand anders er oprecht mee kunnen helpen. Vraag jezelf eens af waar je je gedreven over voelt en beweeg dan die richting op.

Patroon 5 – Excuses!

Een echte klassieker en misschien voor jou de meest voor de hand liggende. Jij en ik weten allebei dat dit toch wel vaak de reden is dat je nog niet je ambities hebt waargemaakt. Je kan jezelf namelijk enorm lang bezighouden met alle excuses die je hebt bedacht. Om nog even terug te komen op de patronen bij 3, de vraag is of je excuses groter zijn dan je doelen en dromen? Want dan blijven je excuses je tegenhouden in het proces naar een baan waar je echt gelukkig van wordt. Begin eens om te stoppen met telkens het woord ‘als’ te gebruiken.

  • als ik ervaring heb dan kan ik wel een andere stap maken;
  • als ik thuis alles op orde heb dan kan ik wel mijn ambities waarmaken;
  • als ik meer energie voel dan kan ik wel wat tijd investeren in mijn ontwikkeling.

Voel je hem? Het woord ‘als’ gaat je niet heel ver brengen! Heb de moed om in te zien dat je zelf het probleem bent en besluit vandaag dat het anders moet. En zorg er dan voor dat je je aan deze afspraak met jezelf houdt. Uiteindelijk hebben we zelf de regie over ons leven en dus ook de regie om er echt verandering in te brengen en dat moet een hele geruststellende gedachte zijn.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven