5 dingen die jouw ideale klant van jou wil weten voor de aankoop

myndz ondernemerscoach

Hoe groot denk jij dat de kans NU is dat een klant iets bij jou koopt?

Mijn klanten komen niet voor niets bij mij. Ze willen klanten, en vaak een beetje snel graag. Want ze hebben namelijk een missie om zoveel mogelijk mensen te helpen en een droom om meer (financiële) vrijheid te ervaren.

Het is voor mijn klanten dan ook vaak een teleurstelling als ik ze vertel dat de kans dat ze NU een klant binnenhalen nihil is met de strategie die ze tot dan toe hebben gehanteerd.

Ik zie de koppies dan even zakken: “Shit, ik doe iets niet goed”.

Te veel ondernemers denken dat als mensen je dienst of product eenmaal zien, dat ze dan al snel overgaan op een aankoop. De kans dat dat gebeurt is ongeveer 2%. Niet bepaald een slimme strategie om je op te focussen. Koopgedrag is nog veel meer een mentaal proces wat soms wel maanden kan duren.

Om daadwerkelijk een aankoop te doen, moeten mensen veel vaker een bepaalde reis afleggen. Dat noemen we ook wel een klantreis. Op het moment dat jij geen duidelijke klantreis hebt ingericht, dan loop je in feite omzet en heel veel leuke klanten mis. Maar ook ben je dan voor je gevoel vaak aan het trekken aan klanten die in feite nog niet klaar zijn voor een aankoop.

Kijk maar eens naar je eigen gedrag en mentale proces. Je bent mij misschien gaan volgen via social media en hebt daarna mijn e-book gedownload of een masterclass gevolgd. De kans is groot dat jij eerder nog niet kon besluiten om met mij intensief te gaan werken aan je bedrijf. Maar ik heb je hoogstwaarschijnlijk wel geprikkeld om mijn mails te blijven lezen, omdat je nog aan het aftasten bent of we een match zijn en of hetgeen ik bied is wat je nodig hebt.

Op een laagdrempelige manier bied ik jou dus een zorgvuldig uitgestippelde klantreis aan om mij beter te leren kennen en kennis te maken met mijn expertise.

Had je niet gedacht hè, dat jij nu ook in een klantreis zit 😉

Mensen hebben het soms wel 50 keer(!) nodig om in aanraking met jou te komen voordat ze daadwerkelijk een koopbesluit nemen. En daarom is het ook zo belangrijk om een klantreis in te richten die mensen stimuleert om sneller tot een aankoop overgaan.

Ik deel 5 elementen die sowieso in jouw klantreis moeten terugkomen om een aankoop positief te stimuleren:

#1 Ben zichtbaar en val op

Het begint allemaal dat jouw ideale klant jou überhaupt moet kennen. Je ontkomt er dan ook niet aan om als ondernemer zichtbaar te zijn. Want als jouw ideale klant je niet kent, kan diegene ook niets kopen van je. Zo simpel kan het zijn!

Je zichtbaarheid vergroten kan o.a. door consistent zichtbaar te zijn op social media. Dit kan je doen door organisch te groeien. Bijvoorbeeld door hashtags te gebruiken ofwel je vergroot jouw zichtbaarheid door betaalde advertenties in te zetten. Deel waardevolle content voor je ideale klant en promoot een e-book, podcast of masterclass.

Je kunt jouw zichtbaarheid ook vergroten door strategische samenwerkingen aan te gaan met andere ondernemers met een vergelijkbare doelgroep, maar een ander productaanbod. Je maakt dan in feite gebruik van het bereik van een ander.

In deze fase is het belangrijk dat jij opvalt bij jou ideale klant. Dit doe je vooral door goed in te spelen op de pijnen en verlangens van jouw klant en jouw unieke boodschap uit te dragen. Zorg dat jouw klant geprikkeld en uitgenodigd wordt om meer van jou te weten te komen. Je valt dus niet op met een boodschap die je klant niet raakt of niet opvalt tussen het social media geweld.

#2 Vertrouwen bouwen

Als jouw ideale klant eenmaal geprikkeld is en zich aangesproken voelt om jou te gaan volgen of een gratis weggever van jou te downloaden, dan begint de fase waarin jij het vertrouwen mag vergroten.

Jouw ideale klant heeft het van jou nodig om je beter te leren kennen. In deze fase heb je je verhaal te delen, waarom je doet wat je doet, waar je in gelooft en waarom je goed bent in je vak. Een e-book met een funnel werkt heel goed om mensen mee te nemen in dit proces. Je neemt iemand stap voor stap mee en ze leren jou beter kennen.

Een koopbesluit nemen is met name een mentaal proces. Voorheen dacht men dat we vooral op basis van ratio (koop)beslissingen nemen, maar uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat dit deel van ons brein maar voor zo’n 5% actief is. Ons limbisch brein is juist het meest actief. Voor 95% van de dag zelfs.

Om er dus voor te zorgen dat jouw ideale klant een connectie voelt met jou is het belangrijk om dit deel van het brein te prikkelen, en dat doe je met je verhaal en je waarom. Door middel van je verhaal en waarom kan er namelijk herkenning, vertrouwen en verbinding ontstaan. In jouw verhaal en waarom ligt namelijk altijd in de basis een emotie, en door dat uit te dragen trigger je ook weer de gewenste emotie bij je ideale klant.

#3 Je productaanbod delen

In je klantreis is het noodzakelijk om te delen welke producten en diensten jij aanbiedt. Veel ondernemers vinden het lastig om een aanbod te doen, omdat ze bang zijn te verkoperig over te komen. Maar, laat jij je ideale klant bloedend op straat liggen?

Nee toch, jouw klant heeft het nodig dat jij deelt hoe jij kan helpen. Het is hier belangrijk om te delen wat het resultaat is van werken met jou. Je bent misschien geneigd om te delen met welke methode je werkt, maar onthoud; je klantreis is een mentaal proces. Dus heeft je ideale klant het nodig om te weten welk resultaat ze kan bereiken. Hoe voelt ze zich dan? Wat kan ze dan?

In dit proces kan jouw klant mogelijk nog niet klaar zijn om tot een koopbesluit te komen. En toch is het nuttig om in je klantreis te delen wat je aanbod is, zodat er alvast een zaadje geplant wordt voor in de toekomst.

#4 Urgentie en nut laten inzien

Jouw klantreis draagt in grote mate bij aan het vergroten van het bewustzijn van jouw ideale klant. Tijdens deze reis is jouw klant zich telkens vaker bewust van zijn/haar probleem en wat nodig is om hier verandering in te brengen.

Mensen hebben het in deze fase ook nodig om door jou heel eerlijk uitgelegd te krijgen wat er gebeurt als ze zich niet laten helpen. Je mag ze dus zeker een klein beetje confronteren. Net als dat ik jullie in deze mail confronteer met het feit dat klanten niet zomaar vanzelf klanten worden. Ze hebben het nodig om door jou opgewarmd te worden. Gevolg hiervan als je het niet doet, is leuren om klanten en een lage omzet.

Door mensen te confronteren versnel je het bewustwordingsproces en creëer je de urgentie om in actie te komen.

#5 Oproep tot actie

Dit is wel de meest vergeten stap in de klantreis. Een oproep doen om in actie te komen. Mensen zijn een beetje gemakkelijk. Als jij niet heel helder deelt hoe ze nu vervolgens jouw product of dienst kunnen aanschaffen, dan doen ze dat niet of belandt het op de stapel voor later.

Deel dus heel concreet welke actie ze moeten nemen en hoe ze dat moeten doen. Hier kan het creëren van urgentie ook goed werken. Als er een tijdslimiet achter zit, zijn mensen eerder geneigd om ook daadwerkelijk in actie te komen. Kijk maar naar jezelf; hoe lang heb jij niet al iets op je lijstje staan, wat je nog niet hebt gedaan omdat er geen tijdsdruk achter zit?

Mooi bruggetje om jou nu ook even in de actiemodus te zetten.

Binnenkort ga ik starten met een geheel vernieuwde editie van het Business Starter programma. Deze vernieuwde editie beloofd echt waanzinnig waardevol te worden. Het programma krijgt een geheel nieuw jasje. Waar ik jou o.a. met een team van experts ga helpen om de basis van je bedrijf goed neer te zetten, en gaan we jou de ondernemersvaardigheden leren die jij nodig hebt om een vliegende start te maken met je bedrijf.

Het Business Starter programma is voor startende coaches (kennisondernemers) die niet maanden alleen willen aanrommelen, maar direct een goede basis willen neerzetten die je in een stroomversnelling laat groeien. Dit programma is geschikt voor jou als je net gestart bent met je bedrijf of al wat langer aan het ondernemen bent, maar nog niet de resultaten behaald die je zou willen omdat de basis nog onvoldoende staat.

Je kunt je aanmelden voor mijn wachtlijst.

Aanmelding voor de wachtlijst is vrijblijvend. Deelname gaat altijd op basis van een wederzijdse match. We plannen vooraf een Match & Succes call om kennis te maken.

Wil jij net als ik een klantreis die voor jou werkt en snel van potentiële klanten, betalende klanten maakt? Meld je dan nu aan voor de wachtlijst van het Business Starter programma en krijg altijd als eerste een uniek aanbod.

Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst door hier te klikken en vervolgens je gegevens in te vullen. Wil je meer lezen over het programma? Klik dan hier.

Scroll naar boven