Beginnersfouten als je start met ondernemen. ‘Van je fouten kan je leren’, zei mijn oma altijd. En gelijk heeft ze! Ik ga 5 beginnersfouten met je delen die ik zelf heb gemaakt en vaak terugzie bij startende ondernemers. Heb jij al direct een voorsprong op de rest, mooi toch?! 😉

Beginnersfouten als je start met ondernemen, 1001 fouten gemaakt

Toen ik begon met ondernemen heb ik werkelijk 1001 fouten gemaakt. Ik kwam uit het bedrijfsleven en had mooie carrière stappen gemaakt, maar van het ondernemerschap had ik geen kaas gevreten. Toch had ik van begin af aan de mentaliteit; ‘dit varkentje ga ik wassen, dit kan ik!’ Wat natuurlijk resulteerde in best wel wat fouten. Ik geloof erin dat dit er ook een klein beetje bij hoort. Van je fouten leer je namelijk ontzettend veel. Wie geen fouten maakt groeit ook niet, zeg ik altijd maar. Inmiddels heb ik het hele pad bewandeld van startende ondernemer naar een succesvol bedrijf. Ik weet dus precies wat nodig is om deze stappen te maken en welke fouten ik heb gemaakt en die jij dus anders kunt aanpakken. Fouten maken mag, maar ervan leren natuurlijk ook. Beginnersfouten als je start met ondernemen, hier komen ze:

#1 Starten met sales- & marketingactiviteiten

De meest gemaakte fout die ik bij startende ondernemers zie, is dat ze zich direct op sales- en marketingactiviteiten storten, zonder echt goed te weten wie ze zijn en op welke manier ze impact en verschil voor anderen kunnen maken. Je wilt namelijk direct naar buiten met jouw ideeën en plannen, want je bent er zo enthousiast over. Maar als je het allemaal nog niet scherp hebt, dan komt de boodschap niet over en levert het ook geen klanten op. Gevolg is een hoop frustratie. Het is belangrijk om eerst tot de kern te komen bij jezelf en de basis neer te zetten, zodat je een onderneming neerzet die heel goed bij jou past en waar je hart echt sneller van gaat kloppen. Je grootste magnetische kracht als ondernemer zit uiteindelijk in je authenticiteit. Als hetgeen wat jij doet in lijn is met hetgeen waar je hart sneller van gaat kloppen en wat je echt heel goed kunt, dan trek je moeiteloos klanten aan.

#2 Verzanden in praktische zaken

Toen ik mijn bedrijf opstartte, vond ik het heerlijk om bezig te zijn met teksten schrijven voor mijn website, een logo bedenken en ontwerpen, kleuren uitkiezen en foto’s uitzoeken. Ik kon mij echt verliezen in alle kleine en praktische zaken die het ondernemerschap met zich meebrengt. Maar ondertussen was ik niet bezig met de taken die ik moest doen om klanten binnen te halen en dus inkomsten genereren. Het is heel logisch, want die praktische zaken zijn leuk om te doen en makkelijk af te tikken van je to-do lijst. En de taken waar je inkomsten mee kunt genereren zijn eigenlijk best wel eng. Onlangs had ik een gesprek met een dame die zelf nadacht over het soort briefpapier(!). Als ik iets heb geleerd is dat het allemaal niet belangrijk is. Het is tof om een mooie website te hebben en een kek logo, maar inmiddels weet ik ook dat je geld kan verdienen zonder een website en goed ook.

#3 Wachten tot het perfect is

Wachten tot het beste idee voorbij komt, tot de teksten er 100% goed uitzien, tot ik alles goed heb voorbereid, tot de leukste klant voorbij komt of zelfs wachten op toestemming van je omgeving voordat je pas echt de stap neemt richting het ondernemerschap. We willen het liefst dat alles 100% perfect is voor we het de wereld in slingeren. In de eerste fase van mijn bedrijf heb ik dit ook ervaren. Eigenlijk was ik gewoon heel erg bang om te falen. Tot ik besloot dat 80% ook goed genoeg is. Als je wacht op de volle 100%, dan kan je namelijk lang wachten. Je verschuift je lat continu, waardoor er telkens weer een nieuwe 100% is. En wat voor jou misschien 80% is, is voor een ander vaak al meer dan 100%. Je wilt graag waarde leveren en dat het er tiptop uitziet, maar een ander ziet vaak het verschil niet eens. Daarbij is de feedback die je krijgt als je het wel deelt met de wereld mega waardevol. Zodoende kun je het altijd nog verbeteren en nog meer laten aansluiten op wat jouw klant wilt.

#4 Je waarde niet erkennen, geen geld vragen

Omdat je vaak nog niet goed zicht hebt op het verschil wat je voor jouw klanten kunt maken en wat het resultaat is van werken met jou, kun je jouw waarde die je levert ook nog niet op waarde schatten. Of je voelt nog niet het vertrouwen in jezelf dat je het waard bent. Daardoor zie ik te veel startende ondernemers vriendendiensten leveren of hun diensten voor spotprijzen aanbieden. Doodzonde! Ik zal eerlijk zijn. Toen ik mijn producten echt de financiële waarde gaf die het verdiende, ging ik pas echt geld verdienen. Toen pas ging geld echt stromen voor mij. Als je te goedkoop bent en ondertussen iets aanbiedt wat gewoon hartstikke waardevol is, dan zend je de verkeerde energie uit en krijgen mensen de indruk dat het vast niet goed zal zijn. Ze geloven je gewoonweg niet. Doe jezelf en de ander niet te kort door geen of weinig geld te vragen voor je product of dienst.

#5 Alles alleen willen doen!

Oh, wat ben ik eigenwijs geweest als startende ondernemer. Ik wilde alles per se alleen doen, want alleen dan was ik het ondernemerschap waardig. Maar ondertussen bleef ik in rondjes lopen en maar wat aanrommelen. Tot iemand tegen mij zei; ‘You’re not stuck. You’re stubborn’. Daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop. De belangrijkste reden waarom we vaak nog niet zijn waar we willen zijn is omdat we overtuigingen, belemmeringen en negatieve gedachten hebben die ons tegenhouden. Deze doorzien en doorbreken is vaak het belangrijkste wat je te doen hebt. Laat je helpen door iemand die al op het punt is waar jij graag wilt zijn. Zij hebben al bepaalde belemmeringen overwonnen, geleerd van fouten die ze hebben gemaakt en gezien wat de meest effectieve manier is om daar te komen waar jij wilt zijn. Eigenlijk hebben zij al het voorwerk voor je gedaan. Supermooi, want hierdoor kan jij sneller en slimmer jouw pad bewandelen. Je hoeft het niet alleen te doen! Samen ga je vele malen sneller en eerlijk, het is ook vele malen leuker. Beginnersfouten als je start met ondernemen kunnen gemakkelijk voorkomen worden.

Ben jij van plan om binnenkort je eigen bedrijf te starten maar twijfel je of je daar wel voldoende inkomsten mee kunt genereren? Heb je nog geen idee waar je moet beginnen?

 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven