LQ Portrait Mariella Vink MYNDZ Samantha Bosdijk Photography

Deze maand ben ik officieel 2 jaar ondernemer! Wow, wat kijk ik terug op een waanzinnig leuke tijd en wat ben ik blij dat ik 2,5 jaar geleden na 10 jaar vast dienstverband als HR-manager koos voor mijn eigen (werk)geluk. De belangrijkste reden om deze stap te nemen is dat ik geen voldoening meer uit mijn werk haalde. Ik had niet het gevoel zinvol werk te doen en kon mijn talenten en gedrevenheid niet inzetten op een manier dat ik bijdroeg aan iets wat ik belangrijk vond. In deze blog redenen waarom je geen voldoening uit je werk haalt.

Wat ik nooit had verwacht

Dagelijks mag ik mensen leren en helpen om zinvol en zingevend werk te doen. Ik help ze te zien hoeveel hun talenten waard zijn en hoe ze hun motor laten draaien door inzicht te krijgen in hun gedrevenheid. Ik leer ze dat alles bij elkaar te brengen is door werk te doen waarin je echt van toegevoegde waarde bent. Pas dan haal je echt voldoening uit wat je doet. Wat ik vooraf nooit had verwacht is dat ruim 90% van de deelnemers die mijn programma’s volgen kiezen voor het ondernemerschap. Dit vervult toch voor de meeste hun behoefte aan vrijheid en creativiteit. In het ondernemerschap kunnen ze dit nog veel meer de ruimte geven.

Waanzinnige mooie sprongen zijn gemaakt

Ik heb mensen echt waanzinnig grote sprongen zien maken, omdat ze gewoon ergens startten voordat ze zich er echt klaar voor voelden. Een internationale nominatie, spreken op een podium, eindelijk perspectief hebben na jaren burn-out en persoonlijke verhalen en angsten uit het verleden werden omgezet in kansen om anderen te helpen. Niet alleen haal ik zelf voldoening uit wat ik doe, maar het wordt ook doorgegeven doordat deze ondernemers vanuit een belangrijke missie hun bedrijven gaan runnen.

Ik ben daar mega trots op en dankbaar voor!

Ik gun jou ook jouw werkgeluk. Geen voldoening uit het werk halen is één van de belangrijkste redenen om bij mij aan de bel te trekken en om hulp te vragen. En natuurlijk krijg ik dan vaak de vraag ‘hoe maak ik mijn leven en werk nu eigenlijk zinvol?’. In dit artikel wil ik een aantal redenen geven waarom je nu geen voldoening uit je werk haalt. Want inzicht hebben waarom het nu niet voor je werkt, is de eerste stap naar meer werkgeluk.

Sla een brug tussen wie je wilt zijn en wat je doet

We hebben allemaal een natuurlijke behoefte om ergens aan bij te dragen. Werk is namelijk een belangrijke bron van zingeving in je leven. Je wilt je talenten, kwaliteiten en gedrevenheid inzetten om anderen te helpen of de wereld nog iets mooier te maken. Weten waarom je de dingen doet die je doet is de vraag die hier eigenlijk onder ligt. Want als je weet waarom je iets belangrijk vindt, dan kun je ook zien waarom je er een verschil in wilt maken. Om je werk als zinvol te ervaren is het belangrijk om een verbinding te maken tussen het werk wat je doet en de persoon die jij wilt zijn. Je kan op die manier een brug slaan tussen wat je dagelijks doet en echt belangrijk vindt voor anderen.

4 redenen waarom je geen voldoening uit je werk haalt

Om te zien wat belangrijk voor je is, wil ik je inzicht geven in een aantal reden waarom het werk je nu geen voldoening geeft.

#1 Gebrek aan uitdaging

Uitdaging in het kennisniveau, maar ook de mentale uitdaging om meer uit jezelf te halen. Jezelf eigenlijk uit te dagen je volledige potentieel te benutten. Wat opvalt is dat alle vrouwen aangeven dat het gebrek aan uitdaging ze lui maakt. Ze ervaren het werk als eentonig en als een sleur, waardoor ze stiekem de dag aan het verdoen zijn en een luie instelling krijgen. Iets wat ze helemaal niet van zichzelf herkennen. Het is tegelijkertijd ook iets waar een groot gevoel van schaamte opzit. Want wie gaat nu zeggen dat ze zich eigenlijk vervelen. We verdoezelen het liever en we laten aan de buitenwereld zien dat we hartstikke druk zijn. Ik herken dit heel erg en ga hier binnenkort mijn verhaal over delen.

#2 Waarden lopen uiteen

Wat ik veel zie is dat vrouwen zich door de jaren heen enorm ontwikkeld hebben. Je krijgt een mening en een visie op dingen. Telkens meer ga je ontdekken wat wel en niet voor je werkt, wat bij je past of wat je belangrijk vindt. Je krijgt meer zicht op jouw persoonlijke waarden en je gaat daar ook meer waarde aan hechten. Hierdoor gaat het opvallen dat de waarden van de organisatie niet meer synchroon lopen met jouw eigen waarden. Dit kan komen doordat je meer inzicht krijgt in je eigen waarden, maar ook doordat de waarden van de organisatie in de loop der jaren veranderd is. Gevolg is dat je er telkens meer attent op bent dat de persoonlijke waarde uiteenlopen met dat van het bedrijf waarvoor je werkt.

#3 Onvoldoende groei en ontwikkeling

Los van uitdaging in je werk ervaren, is het gevoel jezelf (persoonlijk) te ontwikkelen en te groeien ook een belangrijk element van het ervaren van werkgeluk. Dingen leren, ontdekken en ermee experimenteren. Je wilt niet stil blijven staan, maar het gevoel hebben dat je groeit. Je kunt jezelf ontwikkelen op verschillende vlakken: fysiek, mentaal, spiritueel of sociaal. Het is vaak een belangrijke manier om je motor te laten draaien en je gedreven te voelen. Als je in het huidige werk ervaart dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om te groeien, dan krijg je het gevoel vast te zitten. Er is letterlijk geen beweging meer. Jezelf ontwikkelen is dus essentieel voor het ervaren van werkgeluk.

#4 Niet in controle zijn

Het gevoel dat je ergens controle over hebt is een natuurlijke behoefte. Toch verandert er in ons leven en werk regelmatig dingen, waardoor we dat gevoel van controle (even) kwijt zijn. Het zijn van die momenten waarop je denkt alles loopt op rolletjes, maar dan gebeurt er iets onverwacht en ben je de controle kwijt. Je eerste neiging is dan om vast te willen houden aan wat bekend is. In mijn werk met vrouwen herken ik dit vaak in de volgende situaties. Geen controle te ervaren omdat je geleefd wordt, waardoor je niet kunt vasthouden aan een planning die je voor jezelf hebt gemaakt. Of je probeert veelvuldig creatieve ideeën in te brengen, maar keer op keer wordt daar geen rekening mee gehouden binnen de organisatie. Je krijgt eigenlijk geen grip of controle op de mate van invloed die je kunt uitoefenen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven