3x jouw focus voor een stap richting het ondernemerschap

x jouw focus voor een stap richting het ondernemerschap

In deze blog deel ik 3x jouw focus voor een stap richting het ondernemerschap. Denk jij stiekem steeds vaker na over het ondernemerschap? Maar heb je geen idee wat je dan zou willen en hoe je dat zou moeten aanpakken. Vanaf dag 1 heb ik mij bewust op 3 dingen gefocust, waardoor ik nu een succesvol ondernemer ben en deze deel ik graag met jou.

Kiezen voor het ondernemerschap

Ik gedroeg mij altijd al als ondernemer in loondienst. Ik deed het liefst projectmatig werk, scoorde graag mijn eigen opdrachten in de organisatie en zocht de ruimte en vrijheid op om zelf te kunnen handelen. Gelukkig had ik een werkgever die mij deze ruimte gaf. Op deze manier heb ik belangrijke ervaringen opgedaan die ik nu in het ondernemerschap opnieuw kan inzetten. De stap naar het ondernemerschap was dan ook een logische. Hoewel ik al veel ruimte kreeg in loondienst, was het voor mij nog niet voldoende om optimaal te kunnen floreren. Ik wilde echt de volledige vrijheid om keuzes te kunnen maken, mijn pad te bewandelen en vooral mij 100% te kunnen richten op hoe ik impact en verschil voor anderen kan maken. En daarbij voelde ik heel sterk dat ik deze stap moest nemen, anders zou ik later zeker spijt hebben gekregen en gedacht ‘wat als ik wel moedig was geweest?’.

Moedig zijn om je eigen pad te bewandelen

Natuurlijk vond ik het enorm spannend om deze stap te nemen. Ik had het in loondienst allemaal prima voor elkaar en had een goed salaris. Het is niet gemakkelijk om in het onbekende te stappen, tegen de stroom in te gaan en tegen alle adviezen in je vast te houden aan wat je intuïtie je vertelt. Ik heb mijzelf meer dan eens afgevraagd waarom ik dit nu eigenlijk echt wilde. En keer op keer was het antwoord, omdat je echt verschil wilt maken en je er meer uit wilt halen. Niet meer meedoen aan de ratrace van het loondienstverband, de betutteling of dingen doen omdat het zo hoort of van je verwacht wordt. Ik besloot om moedig te zijn en in één keer voor het ondernemerschap te gaan. Ik weet dat je nu denkt, ‘help, ik wil moedig zijn, maar kan ik dat wel echt?’. Inmiddels heb ik heel veel vrouwen mogen helpen om hetzelfde te doen, dus ik weet dat jij dit ook kunt.

Meer vrijheid, plezier en voldoening

Ik vind het ontzettend leuk om vrouwen te helpen met de (stiekeme) droom om te gaan ondernemen. Ik merk dat ik daar veel energie van krijg. Vrouwen die aan alles voelen dat het werk in loondienst niet meer voor ze past en hun potentieel veel meer willen benutten. Ze weten alleen nog niet goed wat ze dan willen, hoe ze het moeten aanpakken en of ze wel voldoende in huis hebben om te gaan ondernemen. Eén ding weten ze wel heel zeker, ze hebben behoefte aan veel meer vrijheid, plezier en voldoening. Inmiddels ben ik 2,5 jaar ondernemer en heb ik een succesvol bedrijf weten op te zetten, omdat ik onderneem vanuit wat mij echt voldoening geeft en waarmee ik impact en verschil maak. Dit heeft werkelijk een groot verschil in mijn leven gemaakt en maakt mij in vele opzichten een leuker en mooier. Dat gun ik jou ook!  

3x jouw focus voor een stap richting het ondernemerschap

#1 Focus op wat je echt voldoening geeft

Na mijn uitdiensttreding besloot ik dat ik alleen nog maar dingen zou gaan doen waarbij ik echt van betekenis voor anderen zou zijn. Ik had sterk de behoefte om van toegevoegde waarde te zijn en iets te doen waar ik voldoening uit zou halen. Mijn eerste focus was dus achterhalen wat mij voldoening gaf. Wat vind ik belangrijk? Voor wie wil ik verschil maken? Wat gaat mij aan het hart? Ik wilde mijn talenten niet langer vergooien, maar zo inzetten dat ik er anderen echt mee kon helpen. We hebben namelijk allemaal een natuurlijk verlangen om een verschil te maken in ons leven en ergens aan bij te dragen. Ik geloof er sterk in dat als je tot de kern komt van jouw verhaal je dan een fantastische basis hebt voor je onderneming. Je doet namelijk iets wat ontzettend authentiek is en waar jij oprecht verschil in wilt maken. En dat zorgt ervoor dat je als een magneet de juiste mensen aantrekt.

Stel jezelf de volgende vraag:

Als jij nu kiest voor het ondernemerschap voor wie wil jij dan van betekenis zijn? Op welke manier wil je verschil maken? Wat maakt het werk dan zinvol voor jou?

#2 Focus op je eigen groei

In het ondernemerschap is investeren in je eigen ontwikkeling van levensbelang. Het is nodig dat je telkens een stukje van je comfortzone oprekt, jezelf ontwikkelt en het beste uit jezelf haalt. Ik knoopte dit dan ook goed in de oren ‘Je onderneming kan nooit verder groeien dan jij als mens gegroeid bent’. Ik heb vanaf het begin af aan direct in mijzelf geïnvesteerd. Niet alleen kleine investeringen, maar ook trajecten waarbij ik een grote transformatie ben doorgegaan. Elke investering heeft mij enorm geholpen mijn bedrijf te laten groeien. Mijn ervaring is dat het merendeels mentale groei is. Voelen dat je het waard bent, dat je voldoende bent en dat je je zelfverzekerd voelt dat wat jij biedt anderen echt helpt. Ondernemen vraagt dat je voorbij de twijfel gaat. Want als jij er niet in geloofd, waarom zou een ander er dan wel in geloven en iets van jou willen kopen?

Stel jezelf de volgende vraag:

Welke overtuigingen en belemmerende gedachten heb ik over mijzelf of het ondernemerschap? Op welke manier kan ik in mijzelf investeren om te groeien?

#3 Focus op wat je nu al kunt doen om jezelf in beweging te zetten

Ik heb grote sprongen kunnen maken door haalbare doelen te stellen en vervolgens bewust te experimenten om daar te komen. In het ondernemerschap heb je nog veel te ontdekken en te leren. Het kan zijn dat dit je een beetje overweldigd. Ik heb heel veel gehad aan de mantra ‘progressie voor perfectie’. Alles om in beweging te komen en niet te veel als een berg tegen mijn doelen op te kijken. Ik benaderde elk doel als een uitdaging en een experiment. Je voelt dan niet direct een hoge druk en je benadert het veel meer vanuit speelsheid. Experimenteer dan ook altijd vanuit de intentie om ervan te leren. Door te experimenten heb ik bijvoorbeeld veel meer informatie over mijn doelgroep en producten gekregen, maar heb ik ook heel veel over mijzelf geleerd in een korte tijd. Deze informatie en learnings zijn heel waardevol als ondernemer.

Stel jezelf de volgende vraag:

Wat kan ik vandaag al doen? Welke kleine stap kan ik nu nemen? En hoe kan ik hiervan leren?

Maak kans op een gratis groeisessie van 45 minuten

Zit jij voor je gevoel al maanden in een soort van spagaat? Een spagaat waarin je enerzijds wordt aangetrokken door de zekerheid van je huidige baan, maar anderzijds hunker je naar de vrijheid van het ondernemerschap. Kiezen voor het ondernemerschap is eng, maar zo ongelofelijk bevrijdend. En ik geloof dat iedereen het kan. Je hebt alleen even de juiste begeleiding nodig om erachter te komen wat dan jouw kracht is en hoe je kunt beginnen. Daar help ik je graag bij. Iedere maand selecteer ik 2 vrouwen voor een gratis groeisessie van 45 minuten via Skype. Je maakt kans op een groeisessie door het formulier in te vullen.

Scroll naar boven