Ben jij de negatieve sfeer op het werk met alle verstikkende regeltjes zat? Voel je dat er nauwelijks ruimte is om zelf beslissingen te nemen en dat je behoefte hebt aan meer vrijheid? Lees dan vooral door.

Mijn blogs zijn grotendeels geïnspireerd op wat ik zelf heb meegemaakt bij het maken van stappen in mijn carrière, maar ook haal ik veel inspiratie uit jullie verhalen. Soms is een onderwerp enorm actueel en hoor ik vaker dezelfde behoefte terug. Zo merk ik de laatste tijd dat het verlangen van vrijheid binnen het werk een belangrijk thema is. Het is ook vaak een belangrijke reden om nu het werk niet meer als passend te ervaren. Tijd om eens jullie mee te nemen in wat tips voor het creëren van meer vrijheid in je werk.

Geef mij de ruimte en ik ga vliegen

De belangrijkste waarde in mijn werk is vrijheid ervaren. Dit heeft te maken met mijn behoefte aan autonomie. Autonomie is eigenlijk de vrijheid hebben om zelf te kunnen beslissen en handelen. Als ik word ingeperkt in mijn autonomie dan heb ik het snel niet meer naar mij zin. Ik voel letterlijk geen beweegruimte meer, ik ben minder effectief en ik kan zelfs een beetje tegendraads worden. Ik ben dan gewoonweg niet op mijn best. Wat ik wel nodig heb? Een duidelijke en inspirerende ambitie/doel en kaders waarbinnen ik mijn werk mag doen. Daarbinnen wil ik de vrijheid krijgen om zelf te kunnen handelen, mijn creativiteit kwijt te kunnen en beslissingen te kunnen nemen. Dan ga ik vliegen en kan ik werkelijk het verschil maken.

Stoor jij je hier ook aan?

Ik blijk niet de enige te zijn die hier behoefte aan heeft. Steeds vaker hoor ik mensen van mijn generatie zeggen dat ze zich storen aan de hiërarchische verhoudingen, eindeloze regeltjes, betutteling en stroperigheid waarmee ze geconfronteerd worden. Het is een vorm van leiderschap waarbij controle, wantrouwen en micromanagement regeert. Werkt niet zo lekker voor ons met behoefte aan autonomie en vrijheid. En dat is ook direct de reden dat we telkens meer verlangen naar het ondernemerschap. De ruimte en vrijheid hebben om zelf te kunnen bepalen.

Hoe kun je nu meer vrijheid in je werk creëren?

De tips die ik je wil geven zijn toepasbaar in je huidige werk, maar zeker ook bij het beantwoorden van de vraag ‘wat wil ik nu echt?’. De mate waarin jij vrijheid nodig hebt, bepaald in grote mate ook welke keuzes goed voor jou zijn. Ik geef je 3 tips die je zicht geven op het vergroten van je vrijheid en hoe je dit kunt doen.

# 1 Maak verbinding

Als je autonomie wilt, dan heb je een goede relatie nodig met degene waaraan je het vraagt. Als deze persoon jou niet vertrouwt of niet weet wat je precies doet, dan is er de neiging om je te willen controleren. De eerste stap naar meer autonomie is dan ook om in verbinding te komen met bijvoorbeeld je leidinggevende. Zelfs als je het ondernemerschap overweegt heb je een verbinding te maken. In dit geval de verbinding met jezelf. Vertrouw jij jezelf de vrijheid van het ondernemerschap toe? Wie niet in verbinding staat met zichzelf, leidinggevende en/of team zal minder vrijheid krijgen. Vergroot de verbinding door open en eerlijke relaties aan te gaan, het vertrouwen te vergroten en ruimte te geven aan de gevoelens van anderen. Je zult zien dat je automatisch ook meer vrijheid krijgt. Tot slot gaat vertrouwen krijgen ook over vertrouwen geven. Wie de verbinding wil vergroten, maar ondertussen zelf niet vertrouwt zal dit signaal ook afgeven. Ga er dus ook zelf met vertrouwen in.

#2 Neem eigenaarschap

Je hebt je eigen toekomst helemaal in eigen handen. Als jij meer vrijheid wilt ervaren heb je hierop eigenaarschap te nemen en de regie te nemen over jezelf. Dat betekent dat jij jezelf ontwikkelt, blijft groeien, een mening vormt en visie ontwikkelt. Maar ook dat je weet hoe jij je talenten en gedrevenheid kan inzetten om een bijdrage te leveren aan anderen, zodat je werkelijk een verschil kunt maken. Het draait erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, dat je keuzes maakt die goed zijn voor jou en dat je jezelf serieus neemt. Want als jij jezelf al niet serieus neemt, hoe kan een ander dat dan wel doen en je vrijheid geven? Te vaak zie ik dat we maar een beetje aan de zijlijn zitten te kniezen hoe vervelend het allemaal is, maar neem je verantwoordelijkheid! Jij kan een verschil maken.

#3 Bepaal de kaders

Ik schreef al eens een blog over hoe je je kaders kan bepalen om je ambities te realiseren. Vrijheid is natuurlijk fantastisch, maar we zouden met elkaar helemaal niet bereiken als we niet ook heel scherp hebben wat het doel is en binnen welke kaders je dit doel mag bereiken. Echt, als dit er niet is, wordt het een zooitje. Je kan individueel kijken welke kaders belangrijk voor je zijn, maar ook in het werk kun je samen tot kaders komen om de doelen te behalen. Deze kaders moeten voldoende ruimte overlaten om daarbinnen zelf te kunnen handelen. Het is mega belangrijk dat je vervolgens ook het vertrouwen krijgt en geeft om die vrije ruimte zelf in te vullen. Ik noem het ook wel de kaders waarbinnen jezelf kan laveren. Zie het als een soort stoplicht. Rood no go, oranje even overleggen, groen go your game.

Wil je ontdekken wat je echt wilt en meer vrijheid ervaren?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven