3 tips om je ambities niet langer uit te stellen

AfterlightImage

Telkens weer denk je nu moet ik echt eens werk maken van mijn ambities, eens nadenken over wat ik nu echt wil of tijd maken om te onderzoeken waar ik blij van word. Maar toch, het lukt je elke keer weer niet, want er is altijd wel iets met meer prioriteit in je leven. De waan van de dag regeert en je stapt elke keer weer over het moment heen. Zorgvuldig stop je je verlangens weg en parkeer je het voor een ander moment. Herkenbaar voor je? Ik geef je 3 tips om te stoppen met uitstellen.

Geen tijd of is het angst?

Het uitstellen van je ambities kan gelegen zijn in het geen tijd hebben. Een volle agenda, allerlei verwachtingen waar je aan wilt voldoen en zorgvuldig de ballen in de lucht houden. Steeds meer zie ik dat uitstelgedrag ook aangewakkerd wordt door de angst om er echt mee aan de slag te gaan. Want stel je voor dat er nu eens iets uitkomt wat je hele leven op zijn kop zet? Ben ik daar dan wel klaar voor? En wat komt er dan allemaal op mij af? Geen tijd hebben of angst ervaren om echt te onderzoeken wat je wilt, houdt je op je plaats. Er is altijd wel een goed excuus om het weer te parkeren voor later.

Voor je het weet kijk je er als een berg tegenop

Toch knaagt dit bij je. In dezelfde situatie blijven voelt al een tijd niet meer goed voor. Wat je wilt is verandering en door het voortdurend uitstellen, blijft het maar in je hoofd zitten. Gevolg is dat je je onrustig en gejaagd voelt en je energie verloren gaat. Voor je het weet heb je er weken of maanden tegen aan zitten hikken en wordt de drempel om er toch echt eens iets mee te doen alleen maar hoger. Ofwel je besluit er maar niets meer mee te doen. Is dat echt een optie voor je?

Tip 1 – Geef jezelf uitzicht

Als je niet weet waar je naar toe gaat, lijkt het een onmogelijke opgave. Je stelt het uit omdat je geen uitzicht hebt, alles is onduidelijk en daarbij weet je niet waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Gevolg is dat je allerlei beren op de weg ziet en in doemscenario’s denkt waar van alles mis kan gaan. Het maakt je stuurloos en zorgt ervoor dat je niet in beweging komt. Als je weet waarom je het doet, wat je motivatie is om in beweging te komen, dan creëer je uitzicht. Je geeft jezelf een hele goede reden om wel in beweging te komen en excuses los te laten. Geef jezelf een groot waarom die helderheid geeft.

Tip 2 – Welke smoesjes verzin jij telkens weer?

Welke smoesjes verzin jij telkens weer om niet te doen wat je wilt? Ik hoor regelmatig vrouwen zeggen dat ze nog veel moeten leren voor ze een stap nemen, niet de juiste diploma’s hebben of niet voldoende ervaring hebben om te doen waar hun hart ligt. Eerlijk gezegd zijn dit allemaal smoesjes. Als jij met deze aannames rondloopt, dan kan je er zeker van zijn dat deze je tegenhouden en ervoor zorgen dat je het continu voor je uitschuift. Stel jezelf de vraag zijn het reële belemmeringen of is het stiekem een uitvlucht voor je? Is het echt de waarheid die je jezelf vertelt?

Tip 3 – Vertrouw je onderbuikgevoel

We leven in een tijd waar de ratio regeert. Hierdoor zijn we niet meer gewend om ons lichaam te gebruiken als kompas. Toch kan je onderbuikgevoel je enorm veel informatie geven. De beste manier van beslissingen nemen is waar je buik en brein samenwerken. Je buik zet de koers uit en je brein is er om er uitvoering aan te geven. Beweeg naar dingen die goed voelen en blijf weg van dingen die niet goed voelen. Wellicht heb je zelf al ervaren dat je lichaam op bepaalde dingen reageert. Denk bijvoorbeeld eens aan een onprettige ervaring, welke gevoelens ervaar je dan in je lichaam?  En welke ervaringen heb je als je aan een hele prettige ervaring denkt? Sla dit op, de volgende keer als je het voelt gebruik je het als jouw kompas.

Scroll naar boven