3 tips om de gouden kooi van je vertrouwde baan te verlaten

gouden kooi

Wat doe je als je baan en de omgeving waarin je werkt zo vertrouwd is geworden, dat je eruit wilt losbreken? Ik geef je 3 tips die jou helpen om de deuren van jouw gouden kooi open te zetten.

Warm nest

Op het moment dat je al een tijd een fijne baan hebt, dan hecht je daar waarde aan. Het voelt veilig om er te zijn, de omstandigheden zijn goed voor je, je hebt fijne collega’s en je krijgt waardering voor wat je doet. Een warm nest. Als dit warme nest na een tijdje niet meer lijkt te passen omdat jij bent gegroeid, de omstandigheden zijn veranderd of omdat je verlangens hebt gekregen dan kan dit warme nest opeens gaan schuren. Het nest wordt je eigenlijk te klein. Je voelt aan alles dat je eruit wilt stappen, maar tegelijkertijd is het zo vertrouwd dat het je de nodige kopzorgen geeft. En eigenlijk schaam je er ook stiekem voor, want het warme nest is zo goed voor je dat je eigenlijk niet durft te zeggen dat je al een tijd klaar bent om je gouden kooi te verlaten. Herken je dit?

Ik begon mijn comfortabele positie behoorlijk zat te raken

Zelf heb ik 10 jaar in een heerlijk warm nest gewerkt. Ik had het harstikke goed voor elkaar, ik kreeg prachtige kansen, ik werd gewaardeerd in mijn werk, ik had leuke collega’s en mijn leven was zeer comfortabel. Heel lang was er ook voldoende uitdaging en kon ik een eventueel vertrek voor mij uitschuiven. Waarom zou ik deze comfortabele positie opgeven, ik heb hartstikke leuke opdrachten? Ik hoor het mijzelf nog zeggen. Tot het moment dat ik deze comfortabele positie eigenlijk een beetje zat begon te raken. Er gingen dingen aan mij knagen en ik kon niet meer voor mijzelf goed blijven praten dat ik alleen maar bleef voor het comfort. Maar ja, hoe ging ik anderen vertellen dat ik mijn aangename positie liever opgaf? Ik had het gevoel dat ik ondankbaar was en heel lang hield ik dan ook de schone schijn op en verdrong ik mijn gevoelens. Gewoon doorgaan Mariëlla, je hebt het harstikke goed!

Je kan alleen oprecht zijn naar jezelf

Nu heb ik al in meerdere blogs van mij gedeeld hoe ik uiteindelijk koos voor het ondernemerschap na het overlijden van mijn tante Tineke. Als je geconfronteerd wordt met wat werkelijk belangrijk is in het leven, en dat is ‘het leven’, dan besef je je ineens dat je alleen maar oprecht naar jezelf kan zijn. Ik kon dus niet langer negeren dat ik gewoonweg ongelukkig was en verder moest. Hoewel ik toen al ver van mijzelf verwijderd was geraakt, durf ik wel te zeggen dat ik op tijd een ommezwaai heb gemaakt om erger te voorkomen.

Gevolg van de gouden kooi

Als je kiest om in de gouden kooi te blijven dan is de kans groot dat je telkens minder voldoening uit je werk gaat halen. Je benut niet optimaal je talenten en potentieel. En uiteindelijk gaat dit knagen. Je gaat jouw verlangens onderdrukken en je werkt verder op de automatische piloot. En uiteindelijk raak je volledig van jezelf verwijdert, je verliest je energie, je vuurtje dooft of nog erger je beland in een burn-out ofwel bore-out. Wil jij het echt zover laten komen?

Nee dit is niet de status quo

Ik accepteer niet dat dit de status quo voor je is!! Ik denk namelijk dat het anders kan en moet. En daarom ben ik ook een groot supporter van ambitieuze leiders en is het mijn doel om jouw vuur optimaal te laten branden. Ik kan mij goed voorstellen dat jij ook worstelt met het openen van jouw gouden kooi. Daarom geef ik je 3 tips die je hierbij helpen.

Tip 1: Situaties veranderen en dat is oké

Hierboven schreef ik al dat als iets een tijd perfect voor je lijkt te passen, maar de omstandigheden veranderen, dat het dan ineens niet meer passend voor je kan zijn. De warme jas zit je niet meer lekker. Dit is ook niet zo gek want zowel jij als het bedrijf zijn altijd in beweging. Wat we vaak proberen is daartegen te vechten. Hoe het nu is, is het fijn en willen we graag zo houden. Daarmee zet je jezelf in de situatie vast en is er geen natuurlijke beweging meer. Dat kan een tijd goed gaan, maar als jij jezelf ontwikkelt door alle mooie uitdagingen die je krijgt dan is het niet raar dat je er op een gegeven moment bovenuit groeit. En dat is helemaal oké! Sluit vrede met het feit dat het tijd is om verder te gaan en wees dankbaar voor alles wat je hebt geleerd. Niets wat je hebt geleerd gaat verloren, je neemt het allemaal mee in jouw rugzak en zet het in een nieuwe situatie weer in.

Tip 2: Streef niet naar de perfecte baan maar naar de ideale baan voor jou

Wat mij een lange tijd tegenhield is, ‘wat nou als het ergens anders niet leuk is’. Dat ik daar niet zo’n fijne omgeving heb of zoveel mooie kansen krijg. Ik legde mijzelf op alleen weg te gaan als ik de perfecte baan zou tegenkomen met de perfecte voorwaarden. Streven naar perfectie leidt altijd tot teleurstellingen, want de perfecte baan bestaat niet! De sleutel is om te streven naar de baan die op dit moment in jouw leven past, rekening houdend met jouw persoonlijkheid, capaciteiten, fase van je leven en waarden die je hebt. En dus streef je niet naar iets onmogelijks maar naar iets wat gewoonweg het beste past op dit moment. En dan is er in één keer meer ruimte en zie je veel meer mogelijkheden.

Tip 3: Verzin geen excuses meer om jouw gevoelens bespreekbaar te maken

Ik vond het bijzonder lastig om te praten over mijn gevoelens, mede omdat ik mij schaamde en dacht ‘wat zullen ze er wel niet van denken’. Continu bedacht ik weer een reden om het gesprek nog maar even uit te stellen. ‘Het is nu niet het moment, het is echt heel druk, mijn collega’s hebben mij nodig of waarom denk ik hier überhaupt over na je kunt toch niet een goed betaalde baan opzeggen’. Eerlijk het waren allemaal excuses en manieren om wat zich echt in mij afspeelde te negeren. Toen ik het allemaal echt niet meer kon negeren en er echt mee voor de draad moest komen, vielen de reacties heel erg mee. Daarbij waren de reacties van anderen niet eens echt belangrijk meer. Dit is wat ik voelde en hoe een ander daarover dacht kon mij eerlijk gezegd niet zoveel schelen. Je voelt gewoonweg aan alles dat dit is wat je moet doen. Ik ontdekte dat er nog veel meer mensen hiermee rondliepen en ik ondervond juist heel veel steun uit hun reacties.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven