3 redenen waarom ik koos voor het ondernemerschap

Waarom ik koos voor het ondernemerschap

Afgelopen tijd merk ik dat steeds meer vrouwen interesse hebben om te gaan ondernemen. Ik krijg dan ook regelmatig vragen over waarom ik voor het ondernemerschap heb gekozen en hoe ik dat heb gedaan. In deze blog deel ik 3 redenen waarom ik koos voor het ondernemerschap.

Ik was al lang en breed ondernemer binnen het bedrijf waarvoor ik werkte

De keuze voor het ondernemerschap was enerzijds vanzelfsprekend en anderzijds een ontzettend grote sprong die ik behoorlijk spannend vond. Ik werkte al 10 jaar in vast dienstverband en ik leefde dan ook hartstikke comfortabel en zonder veel grote zorgen. Alles was goed voor mij geregeld, het was duidelijk wat er van mij verwacht werd en ik kon ondertussen veel leren en ervaring opdoen. Ik kreeg dan ook veel mooie kansen dus lang was er geen reden om verandering aan te brengen. Daarbij had ik een hele vrije rol in de organisatie. Eigenlijk was ik altijd al ondernemer binnen het bedrijf. Ik werkte veel projectmatig, creëerde mijn eigen opdrachten en werkte voor verschillende bedrijfsonderdelen. Ik kon in het begin dus veel van mijn ondernemers skills kwijt in mijn functie.

Moet ik dan al mijn zekerheden opgeven?

Toch was dat niet voldoende. Ik ben opgegroeid in een familie met allemaal ondernemers. Ondernemerschap is dan ook iets wat ik van nature in mij heb. Ik ontdekte in mijn rol als HR-projectmanager dat ik waarde hechtte aan deze vrijheid, maar dat binnen de organisatie natuurlijk ook grenzen waren waarbinnen ik dat moest doen. Dat ging schuren. Het voelde op een gegeven moment als een gouden kooi, waar ik uit los wilde breken. Tegelijkertijd heb ik in mijn familie ook gezien dat ondernemerschap niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ik weet als geen ander welke risico’s het met zich meebrengt en hoeveel tijd, energie en gedrevenheid je erin moet stoppen om het echt te laten slagen. Dat maakte mij ook voorzichtig. Moet ik dit nu wel doen en alles wat ik heb opgebouwd aan (financiële) zekerheid opgeven?

Wat is je motivatie om ondernemer te worden?

In mijn coachtrajecten met vrouwen is het wel of niet gaan ondernemen regelmatig een vraagstuk. Ik merk dat bij een overstap van een vast dienstverband naar het ondernemerschap er vaak twijfels zijn over financiële zekerheden, privé/werk balans, wel of niet voldoende ondernemer skills hebben en het wel of niet hebben van een goed bedrijfsidee. Natuurlijk waren dit ook voor mij vraagstukken. Het is enorm belangrijk om te weten wat je motivatie is om ondernemer te zijn. Het ondernemerschap vraagt veel van je en zal je op alle mogelijke manieren uitdagen. Dan is het verdomde belangrijk om te weten waarom je het zo belangrijk vindt.

#1 – Ondernemerschap vervult mijn behoeften aan autonomie

De belangrijkste pijler voor mij om voor het ondernemerschap te kiezen is om zelf de beschikking te hebben om beslissingen te nemen en te handelen. Het geeft mij een groot gevoel van vrijheid. In de week van het werkgeluk kwam bij vrijwel elk interview dat ik hield naar boven dat autonomie enorm belangrijk is voor het ervaren van werkgeluk. En zo is het ook voor mij. Binnen het bedrijf waarvoor ik werkte, zocht ik altijd al naar manieren om mijn invloed te vergroten. Tot op zekere hoogte had ik dit ook bereikt, maar ergens liep ik tegen grenzen aan. Het is niet zo dat ik geen verantwoording wil afleggen voor wat ik doe. Als ondernemer moet je je ook verantwoorden. Het grote verschil zit hem voor mij in het zelf bepalen hoe ik tot mijn resultaten kom. Zonder vast te zitten aan een functietitel, functieprofiel, opgelegde regels of een beoordeling waar je naar toe moet werken. Daarbij laat ik mij niet zo makkelijk beteugelen en heb ik een visie op hoe leiderschap er binnen een organisatie uit zou moeten zien. Ik zie het zo dat je dingen moet je managen en mensen moet je leiden. Je kunt mij bijvoorbeeld niet meer irriteren dan mij continu te controleren. Leiders die je continu willen controleren op wat je doet en hoe je het doet. Ik denk dat het anders kan en binnen het ondernemerschap kan ik daar het beste mijn draai in vinden.

Denk eens na hoeveel ruimte jij nodig hebt in je werk? Heb je behoefte aan meer leiding of floreer jij als je meer ruimte hebt? Kiezen voor ondernemerschap is kiezen voor veel vrijheid, wil jij deze verantwoordelijkheid aangaan?

#2 – Ondernemerschap geeft mij de kans om van betekenis te zijn

Betekenis geven aan mijn werk was een belangrijke voorwaarde voor mij toen ik mijn leven een nieuwe wending gaf. Ik had net mijn tante Tineke op 51-jarige leeftijd verloren aan de ziekte van Alzheimer en wilde mijn leven zo inrichten dat ik echt waardevol voor andere mensen kon zijn. Het leven zinvol maken en mijn talenten zo inzetten dat ik er anderen er echt mee kan helpen. Mijn eigen verlangen om betekenis te geven aan mijn leven en mijn persoonlijke waarden die veranderden, gingen telkens meer uiteenlopen met die van het bedrijf. Ik merkte dat het gevoel geen zinvol werk te hebben mij enorm veel energie kostte. We hebben namelijk allemaal een natuurlijk verlangen om een verschil te maken in ons leven en ergens aan bij te dragen. Voor mij is nu de cirkel rond. Mijn eigen zoektocht liet mij inzien dat ik mij wil inzetten om het werkgeluk van vrouwen te vergroten door ze te helpen antwoord te geven op de vraag ‘wat wil ik nu echt?’ en ze weer richting te geven in hun carrière.

Als jij nu kiest voor het ondernemerschap voor wie wil jij dan van betekenis zijn? Wat maakt het werk dan zinvol voor jou? Hoe draagt ondernemerschap bij aan jouw behoefte om je leven betekenis te geven?

#3 – Ondernemerschap dwingt mij het beste uit mijzelf te halen, te leren, te ontdekken, te groeien

Een belangrijke waarde voor mij is groeien. Dingen leren, ontdekken en ermee experimenteren is brandstof waarop mijn motor draait. Elke keer weer een klein stukje van mijn comfortzone oprekken en mijn grenzen verleggen, hoe spannend het ook is. Het zorgt er ook voor dat ik mijzelf scherp houd en gefocust blijf om mijn bedrijf te laten groeien. Het ondernemerschap kan je op vele manieren uitdagen en confronteert je heel erg met jezelf. Je doet dingen die je misschien nog nooit gedaan hebt, waar je misschien geen ervaring in hebt of wat je gewoonweg spannend vindt. Het is dan heel belangrijk om te weten op welke brandstof jouw motor draait. Wat zorgt ervoor dat jij jezelf elke dag weer aan het werk kan zetten en dingen doet die je misschien niet eerder hebt gedaan? Voor mij is dat door mijzelf beter te leren kennen waardoor ik groei en echt mijn talenten in het licht kan zetten. Meer dan in mijn vaste dienstverband dwingt het ondernemerschap mij om te groeien. Het daagt mij uit om nieuwe terreinen te verkennen. Als ik het niet doe, dan sta ik stil en daarbij ook mijn bedrijf. En dat is eigenlijk geen optie.

Vraag jezelf eens af op welke brandstof jij het beste draait? Hoe kan jij jezelf als ondernemer elke keer weer aan het werk zetten en het beste uit jezelf halen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven