In december was ik twee weken vrij en tijdens vakanties heb ik altijd veel inzichten en heldere momenten. Zo ook deze vakantie. Ik weet niet wat dat is, maar op de of andere manier gaat er bij mij na een paar dagen rust de ideeënfabriek aan.

En dit keer gingen de ideeën stromen na een interessante vraag die mijn coach mij begin december stelde. Ze vroeg ‘Wat is jouw holy grail positionering?’. Dus: wat is mijn unieke positie ten opzichte van andere business coaches.

Er zijn namelijk 1001 business coaches in Nederland en allemaal hebben zij hun eigen kijk, ervaring, expertise en visie. Dat is fantastisch, want ik geloof dat er voor iedereen een coach is die helemaal bij ze past.

Toen ik nadacht over mijn unieke positie, realiseerde ik mij dat ik een belangrijke expertise en visie van mij nog veel meer naar de voorgrond mocht laten komen en benutten. En toen ik dagen later van een coachee een berichtje kreeg; ‘Kijk daarom ben ik zo blij met jou als coach, jij zet mensen in hun kracht’. Toen wist ik, ik doe dit al, maar ga in 2021 nog veel meer positie innemen.

Veel business coaches in Nederland hebben een marketing en sales achtergrond. Inmiddels heb ik enorm veel kennis op dit vlak opgedaan en weet ik dat ik hierin veel kan toevoegen. Maar mijn oorspronkelijk achtergrond is HR-management en met name ligt mijn expertise bij leiderschap en de ontwikkeling van mensen en teams.

Toen dat lampje ging branden, heb ik al mijn oude aantekening en boeken weer van ‘zolder’ gehaald. En heb ik al mijn kennis hierover nog eens onder de loep genomen en in het context van het ondernemerschap gezet.

Ik kwam tot een aantal interessante bevindingen die ik onbewust de afgelopen 3,5 jaar heb toegepast en mij enorm hebben geholpen om leiderschap binnen mijn bedrijf te nemen en een groei naar 100k hebben gerealiseerd.

Ik wil er nu 3 met je delen:

  1. Heb een drijfveer.
  2. Schep heldere kaders.
  3. Moedig voortgang aan.

Heb een drijfveer

Eén van de belangrijkste redenen om voor het ondernemerschap te kiezen – een aantal jaar terug – is dat ik waardevol werk wilde doen. Ik haalde niet voldoende voldoening en zingeving uit het werk wat ik deed. Daarbij voelde ik na het overlijden van mijn tante Tineke aan de gevolgen van Alzheimer, heel sterk dat ik ook een bijdrage wilde leveren aan de gemeenschap. Werk doen waarbij je een verschil maakt in de wereld.

Uit verschillende studies blijkt ook dat waardevol werk hebben telkens belangrijker wordt en zeker voor onze generatie. Ik zie dat hierin 2 voorwaarden belangrijk zijn:

  • Je ervaart dat het werk wat je doet belangrijk is en bijdraagt aan de gemeenschap.
  • Je moet er zelf in geloven.

Na 3,5 jaar coachen van ondernemers zie ik dat een belangrijk drijfveer hebben waarin je gelooft, één van de belangrijkste factoren is voor het succes van je bedrijf. Echt positie durven innemen op iet dat onderstreept wat belangrijk voor je is om het verschil te maken op een bepaald vlak.

Mijn ervaring is dat mensen enorm snel klikken met mensen die hierin positie nemen. Het is namelijk heel simpel. Je gelooft er ook in of niet. Leiderschap nemen in je bedrijf gaat dus in grote mate over delen waarin jij gelooft en de intentie hebben om impact te maken voor anderen.

Onderneem jij vanuit een drijfveer of ben je nog zoekende, <naamtag>? In het laatste geval zal je merken dat je binnen je bedrijf nog geen duidelijke stip op de horizon hebt die je richting geeft.

Schep duidelijke kaders

Ik weet 100% zeker dat jij hebt gekozen voor het ondernemerschap omdat je verlangt naar vrijheid. Ik noem dat ook wel autonomie. De vrijheid om zelf te beslissen en te handelen. De meest gehoorde uitspraak van mensen die de overstap maken van loondienst naar het ondernemerschap, is dat ze het zat waren om niet zelf de touwtjes in handen te hebben en het gevoel te hebben dat ze beperkt werden.

Alleen het probleem zit hem vaak in het ook daadwerkelijk benutten van je autonomie en vrijheid. Ik zie te veel ondernemers alsnog werken alsof ze in loondienst zijn. Bijvoorbeeld keihard 80 uur per week werken. Nou, van vrijheid is dan weinig sprake.

De reden dat vrijheid niet gepakt wordt, is omdat autonomie alleen werkt in combinatie met een helder speelveld met kaders. Dat klinkt een beetje gek, dat je dus kaders moet bepalen om je vrijheid te pakken. Maar toch is het belangrijk om heldere grenzen te hebben waarbinnen je vrij kan bewegen. Bijvoorbeeld een heldere grens op hoeveel uur je werkt of welke dagen je werkt.

Ik vergelijk het heel vaak ook met een zandbak. Een zandbak heeft ook opstaande randen, zodat het zand binnen het speelveld blijft. Anders geeft het ook zo’n troep. Maar binnen de zandbak kun je vrijuit spelen en kastelen bouwen. Leiderschap binnen je bedrijf is dus kaders creëren waarbinnen je vrijuit beweegt.

Wees eens eerlijk; is vrijheid voor jou ook een belangrijk punt, maar komt er in de praktijk niets van terecht? In dat geval zal je binnen je bedrijf zien dat je continu over je grenzen heen gaat, niets echt gedaan krijgt en continu van de hak op de tak springt.

Moedig voortgang aan

Een derde belangrijke reden voor veel mensen om voor het ondernemerschap te kiezen, is dat zij geen energie krijgen van de manier waarop ze gemotiveerd worden in loondienstverband. Het gevoel continu gecontroleerd te worden. Ik geloof heel sterk dat deze vorm van leiderschap leidt tot vertrouwensproblemen, onveiligheid en demotivatie.

Maar goed, je bent nu ondernemer en gelukkig heb je daar niet meer mee te maken 😉

Alleen, nu heb je niemand meer die jou ‘motiveert’ om in actie te komen en moet je dit helemaal uit jezelf halen. Niet alleen een heldere stip op de horizon helpt je om in beweging te komen, ook een bepaalde aanmoediging. Alleen deze heb je als ondernemer niet meer van buitenaf te halen, maar totaal vanuit jezelf.

Leiderschap nemen binnen je bedrijf gaat in grote mate dus ook over je eigen supporter zijn.

En daar gaat het toch wel vaker mis. Want onze interne dialoog haalt ons nog weleens naar beneden en zorgt ervoor dat we twijfelen aan ons kunnen. Je hebt jezelf dus positief te stimuleren, zodat je de angsten en onzekerheden overwint om jouw bedrijf op een goede manier te leiden. Je kunt dat doen door jezelf regelmatig positieve reminders te geven. Bijvoorbeeld door post-its op je spiegel te plakken, een herinnering in je agenda te zetten of een mooie spreuk als achtergrondscherm van je telefoon te plaatsen.

Maar ook door jezelf complimenten te geven en dus je voortgang belonen. We stappen veel te gemakkelijk over de hoogtepunten heen en gaan al snel weer verder met alles wat nog moet. Neem elke week/maand echt even tijd om terug te kijken op datgeen je bereikt hebt en beloon jezelf ook regelmatig als je doelstellingen hebt behaald. Ik heb zelf een lijstje met dingen of ervaringen die ik aan mijzelf kan geven om stil te staan bij een hoogtepunt.

Neem jij voldoende tijd om stil te staan bij wat je hebt bereikt? En op welke manier kan jij jezelf positief aanmoedigen?

Eens sparren over hoe je nu een vliegende start maakt met je bedrijf? Ik selecteer elke maand oor een gratis groei sessie. Tijdens een groei sessie bekijken we samen wat je verlangen is, onderzoeken we wat je tegenhoudt en geef ik je tips hoe je in beweging komt, zodat je vol vertrouwen jouw onderneming opzet. Je kunt je gratis aanmelden door het vragenformulier in te vullen.

Scroll naar boven