We hebben over het algemeen al vaak angsten over veel dingen in het leven, maar ook in je carrière kunnen angsten je tegenhouden om je ambities waar te maken. Hoe zorg je er nu voor dat angst niet de overhand neemt? In deze blog lees je 3 manieren om regie te nemen over je angst.

Herken jij je in deze angsten?

  • Ik wil wel solliciteren voor die te gekke functie, maar ja mijn (werk)ervaring zal niet als relevant gezien worden. Of ik heb niet de juiste diploma’s, ze zullen mij vast en zeker afwijzen.
  • Eigenlijk wil ik al een tijd het roer om gooien, maar ik krijg knikkende knieën van het idee dat ik alles moet loslaten en de veiligheid van een vaste baan en salaris kwijtraak.
  • Wat zullen anderen er wel niet van denken als ik mijn goede stabiele baan wil opzeggen? Ik zal vast niet leuk gevonden worden.

Angst om ambitieus te zijn

Er zijn veel redenen waar vrouwen angst over hebben als het gaat om het maken van stappen in hun carrière. Ik zie dat dit vaak samen te vatten is in angst om afgewezen te worden, angst voor het oordeel van anderen ofwel angst om dingen te verliezen. Wat opvalt is dat vrouwen vaak ook angst hebben om ambitieus te zijn. Alsof ambitie hebben iets is wat niet mag of alleen bij mannen hoort. De reden hiervoor is vaak dat we alles om ons heen goed proberen te houden. Alle ballen in de lucht willen houden. Een zorgzame partner, moeder, collega en vriendin zijn. Vrouwen voelen zich schuldig of egoïstisch omdat ze het vaak allemaal al wel goed hebben en het hebben van ambitie lijkt dan een onredelijk verlangen.

Als supporter van ambitieuze vrouwen denk ik dat dit anders moet en kan! Daarom 3 manieren om regie te nemen over je angst voor ambitie.

Je angst in de ogen kijken

Angst regeert en als je niet uitkijkt bepaald angst of je iets wel of niet doet. Alle veranderingen die je maakt gaan gepaard met een bepaalde mate van angst. Dit is niet zo raar. De vraag is waar heb je precies angst voor? Daarom vraag ik je om jouw angst in de ogen te kijken. Het is belangrijk om je af te vragen wat voor soort angst je voelt. Is het een angst die gepaard gaat met enthousiasme? Een gevoel van opwinding? Of is het angst dat gepaard gaat met aversie? Een bepaalde mate van tegenzin? Dit is een belangrijk verschil want als je ergens enthousiasme en opwinding over voelt, maar er tegelijkertijd een spanning bij hebt dan leun je vaak naar de goede kant en houdt angst je alleen alert. Voel je echt aan alles dat je er van weg wilt rennen, er aversie voor hebt en met tegenzin iets aan het doen bent, dan is angst een goede meter dat je wellicht niet de juiste stappen aan het zetten bent.

Kies de juiste cheerleaders

Ik ben ervan overtuigd dat wij vrouwen een belangrijke mate van support nodig hebben om ons licht optimaal te laten schijnen. De omgeving waarin je werkt heeft hier een belangrijke invloed op. Wordt je niet gewaardeerd om jouw talenten, krijg je onvoldoende support om je te ontwikkelen en zijn de (rand)voorwaarden niet optimaal? Ik zeg altijd zoek niet een andere baan, maar een andere omgeving waar jij een goede fundering hebt om te groeien. Zoek een mentor, cheerleader en een omgeving die je support in jouw ambities. Het helpt enorm om aangespoord te worden in je ambities als je hier gezonde spanning bij voelt. Als je erkenning en aanmoediging krijgt zal je een spannende stap net even sneller nemen. Daarom ben ik ook een groot voorstander van vrouwennetwerken waarin we elkaar aanmoedigen, want ook buiten je werk kan je een omgeving creëren voor jezelf die supportive is.

Zelf aan het stuur!

Vaak willen we van angst af, maar angst hoeft niet volledig weg te zijn om te weten dat je de goede kant op gaat. Je hoeft angst niet eerst te overwinnen, voor je zeker weet dat je de juiste stappen zet. Beschouw jezelf als de chauffeur van de auto op jouw route naar het waarmaken van je ambities, jij zit aan het stuur en angst is een passagier die met je meerijdt. Je laat angst niet de auto rijden. Angst rijdt wel met je mee en volgt je op jouw reis, maar je laat angst niet jouw route bepalen. Zo voorkom je dat angst je in een wurggreep neemt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven