Afgelopen week ontving ik van een klant een berichtje. Ze schreef: ‘Mariëlla, ik weet het nog niet zo goed hoor, een salesfunnel is toch gewoon mensen spammen?’.

Het is niet de eerste keer dat ik vragen krijg over salesfunnels en dat er flink wat negatieve associaties en meningen zijn. Dezelfde opmerking krijg ik namelijk ook rondom een e-book. Het zou allemaal één pot nat zijn, niemand echt helpen en de meest gehoorde is nog wel ‘dat doet toch iedereen al?’.

Ik wil in deze blog mijn mening over e-books en salesfunnels met je delen. Want toen ik vorig jaar november mijn eerste e-book lanceerde, in combinatie met een salesfunnel, groeide ik binnen no-time naar €100.000 omzet.

Maand op maand records breken met mijn omzet

Het zal je misschien verbazen te horen dat ik nu pas een jaar gebruik maak van een e-book met funnel. En ik kan zeggen: het heeft werkelijk een megagroot verschil in mijn business gemaakt. Vanaf dat moment heb ik flink stappen gezet en brak ik maand op maand records met mijn omzet.

Ik zal niet zeggen dat ik daarvoor tegen een e-book of funnel was. Helemaal niet zelfs. Ik was tot dan toe gewoon nog niet zo slim geweest het in te zetten. Voor ik gebruik ging maken van een e-book en funnel, organiseerde ik vooral maandelijks webinars. Dat liep eigenlijk prima en het leverde mij ook een prima omzet op.

Tot mijn businesscoach na flink aandringen zei: “Je moet nou toch eens aan een e-book”. Ik zag in eerste instantie daar de toegevoegde waarde niet van. Ik dacht, een webinar is veel persoonlijker en geeft mensen direct gelegenheid om vragen te stellen. En dat alles is ook waar! Alleen veel later kwam ik erachter waarom een e-book en funnel nog veel beter werken.

Een laagdrempelige kennismaking met jou

Een webinar organiseren is natuurlijk live en persoonlijk, omdat je mensen direct kunt helpen. Toch is dit voor veel mensen eigenlijk nog een te grote en spannende stap. Je moet op een bepaald tijdstip klaar zitten, je bent zichtbaar aanwezig (weleens waar niet met je hoofd, maar wel met je naam), en het voelt al alsof je daadwerkelijk ergens aan deelneemt.

Kortom: het vraagt dus al iets meer commitment van jouw doelgroep om aanwezig te zijn bij een webinar of ander live moment. Het downloaden van een e-book is daarentegen veel anoniemer en veiliger. Je kunt vanuit de veiligheid van je eigen bank stiekem op de download knop drukken en even op je gemak rondkijken om te zien of het wel echt iets voor je is.

Mijn ervaring is dat mensen het nodig hebben op een hele laagdrempelige manier met jou in contact te komen. Het voelt veilig om op die manier hun verkenningstocht te starten, om meer bewust te worden van wat ze werkelijk willen en daar vervolgens wel of geen actie op nemen. Een e-book is daar een uiterst geschikt middel voor.

Een salesfunnel werkt (punt)

Er zijn veel meningen over het wel of niet werken van een salesfunnel. Ofwel, of het niet als spam overkomt. Laten we vooropstellen dat als je denkt dat een salesfunnel spam is, je hoogstwaarschijnlijk nog belemmerende overtuigingen hebt die jou niet meer dienen en anderzijds gewoon niet goed weet waar je een salesfunnel voor inzet. En belangrijker nog: hoe je hem inzet.

Wat mij betreft werkt een salesfunnel. PUNT.

Een salesfunnel is niets anders dan een communicatieproces waar jij jouw doelgroep doorheen leidt. Een zorgvuldig uitgestippelde klantreis. En ja, voor veel ondernemers werkt een funnel en levert dit winstgevende cijfers op. Als ik gewoonweg kijk naar mijn eigen resultaten, dan ben ik in een jaar gegroeid naar €100.000 omzet.

De reden dat een salesfunnel niet werkt of gezien wordt als spam, is alleen maar omdat de manier waarop je communiceert richting je doelgroep niet klopt. Een salesfunnel dient oprecht waardevol voor jouw ideale klant te zijn. En dient om jouw visie, mening en persoonlijkheid nog verder te laten zien, zodat mensen oprecht een connectie met je kunnen maken.

Een boodschap die raakt en wegjaagt

Of je nu gebruik maakt van Instagram, een webinar of een e-book met funnel; als de boodschap jouw doelgroep niet raakt, dan zullen zij ook niet later tot een koopbesluit komen.

Grotendeels gaat het erover dat jij jouw unieke boodschap en datgeen waar je voor staat deelt, zodat je mensen ook daadwerkelijk prikkelt. Deze boodschap mag dus zo krachtig zijn dat het ook mensen wegjaagt.

Een goede funnel werkt eigenlijk als een filtersysteem. Het trekt dus mensen aan, maar stoot net zo goed mensen af. Ik zeg eigenlijk altijd ‘als je iedereen probeert aan te spreken, dan raak je niemand echt’.

Het feit dat mensen zich uitschrijven voor jouw funnel, is dus eigenlijk fantastisch. Je filtersysteem werkt! Het betekent namelijk dat zij niet jouw ideale klanten zijn. Mijn funnel is oprecht volledig geschreven voor mijn ideale klant en laat mijn mening en kijk op de zaken zien. De ene persoon gaat daar helemaal op ‘aan’ en de ander denkt ‘dit is niets voor mij’.

Eigenlijk is dat hartstikke fijn, want stel dat we samen gaan werken en er is totaal geen klik. Dan hebben we allebei geen fijne tijd en behalen we hoogstwaarschijnlijk ook niet het gewenste resultaat.

Geen losse flodders maar het complete verhaal

Eerlijk, ik geloof echt niet dat een e-book jou een succesvolle ondernemer maakt. Als je mijn e-book download, dan is dat zo ongeveer het eerste wat ik tegen je zeg. Laten we eerlijk zijn: er is nog nooit iemand succesvol geworden door alleen maar gratis e-books te downloaden, webinars te kijken of boeken te lezen.
Het maakt je vooral bewust van hetgeen je aan te pakken hebt. Een e-book en funnel zijn vooral laagdrempelige manieren om kennis te maken met jouw persoonlijkheid, waarde en expertise.

Een e-book en funnel zorgen ervoor dat jij ook in controle bent over wat diegene over jou te zien krijgt in de eerste fase van de kennismaking.

Als iemand jou op Instagram gaat volgen, dan valt diegene eigenlijk midden in jouw verhaal. Diegene krijgt dus losse flodders van informatie en valt ergens middenin. Met een funnel kun je dat veel meer reguleren, waardoor mensen het complete verhaal meekrijgen.

E-mail marketing is namelijk de enige vorm van marketing waarin jij volledig in controle bent. Als je een post plaatst op Instagram, moet je maar afwachten of die ook daadwerkelijk bij je doelgroep aankomt. Het algoritme bepaald. Als ik een e-mail verstuur, dan weet ik gewoon dat mijn mail daadwerkelijk in de inbox van die persoon beland.

Geen stress als je even een dag geen zin hebt

Je bent gaan ondernemen omdat je vrijheid wilt. En dan is het niet heel chill als je elke dag afhankelijk bent van Instagram en de mate waarin je daar zichtbaar bent geweest, of je wel of geen klanten binnen krijgt die maand. Dat kan gewoon veel stress opleveren.

Mijn e-book en funnel werken voor mij. Als ik een dag vrij heb, weekend vier of even geen zin heb, dan werkt mijn automatische e-book funnel gewoon door. En dat zorgt uiteindelijk voor een consistente stroom aan klanten.

Ik geloof dat uiteindelijk iedereen het nodig heeft om een salesfunnel neer te zetten om consistent resultaat te kunnen behalen, zonder keihard te werken. Als jij de allerleukste klanten wilt aantrekken, dan heb je een goed doordacht communicatiesysteem nodig met een boodschap die raakt.

En dan nu even een bruggetje naar iets heel anders. Een tijdje terug was ik te gast in de podcast van mijn businesscoach. Ik kreeg daar ontzettend veel leuke reacties op en er werd massaal aangegeven dat jullie het ook heel leuk zouden vinden als ik een podcast ga opnemen.

En ik heb besloten om deze volgende week te lanceren 😱 Super spannend! Ik heb namelijk geen idee nog hoe het werkt. Maar dat vind ik direct ook het allerleukste van het ondernemerschap. Nieuwsgierig zijn en leren onderweg. Dus voor de podcast liefhebbers onder jullie: volgende week ga ik mijn eerste aflevering met jullie delen! Gelijk een mooie stok achter de deur om het ook écht te gaan doen 😉

Scroll naar boven