10 signalen dat je ander werk moet gaan doen. Je hebt inmiddels al wat leuke stappen gemaakt in je carrière en je bent best trots op wat je hebt bereikt. Het perfecte plaatje, je bent succesvol en je hebt alles goed voor elkaar. Je merkt alleen steeds vaker signalen dat je ander werk moet gaan doen.

Toch, het is het allemaal net niet

Je haalt stiekem geen voldoening meer uit je werk. Elke dag sleep je jezelf naar werk, maar het voelt als een sleur. Je piekert je rot over waar dit gevoel vandaan komt en je krijgt de rillingen bij de gedachten dat je dit werk nog voor langere tijd moet doen. Herken je dit?

Elke persoon die met tegenzin naar zijn werk gaat is er één te veel

Veel mensen blijven hangen in een functie waar ze eigenlijk geen voldoening meer uit halen. Wat mij betreft is elke persoon die met tegenzin naar zijn werk gaat er één te veel. Je brengt een groot gedeelte van je tijd door op het werk en dan kan je maar beter iets doen waar je energie uithaalt, waar je jouw talenten optimaal benut en trouw kunt zijn aan jezelf.

Signalen dat je ander werk moet gaan doen

Het is enorm makkelijk om voorbij te gaan aan signalen dat je ander werk moet gaan doen. En dat snap ik ook wel. Je wilt eigenlijk geen gezeur in je leven en verandering is scary as hell. En toch willen deze signalen je iets vertellen. Het helpt niet om voorbij te gaan aan de signalen die je krijgt en streng te zijn voor jezelf. Voor je het weet loopt het uit de hand, raak je overbelast of nog erger beland je in een burn- of bore-out. En dat willen we niet toch?

Daarom geef ik je …

10 signalen dat je ander werk moet gaan doen 

Fysieke klachten

Het hebben van fysieke klachten als rugpijn, schouderklachten of regelmatig ziek zijn. We leggen niet direct een relatie met het werk. Fysieke klachten kunnen ontstaan bij langdurig aanhouden van stress. Ik had een tijd last van klachten aan mijn gebit omdat ik tijdens het slapen mijn kaken zo stijf op elkaar zette. Je lichaam vertelt je dat het stressniveau oploopt.

Je niet kunnen concentreren

Kan je je niet concerteren op de woorden die je collega uitspreekt? Lukt het maar niet om dat belangrijke verslag te schrijven? Kan je opeens moeilijk jouw werk ordenen of afkrijgen? Soms heb je weleens zo’n dag, maar als je merkt dat dit de overhand neemt dan mag het je aandacht hebben.

Help morgen is het maandag syndroom

Ik weet nog goed dat ik zondagen heerlijk vond, maar als de middag voorbij ging sloeg de stemming over en ging ik piekeren over de volgende werkdag. De spanning bouwde zich langzaam op en voor ik het wist zat ik al midden in een drukke planning in mijn hoofd. Denk jij ook vaak op zondag aan het werk? En zijn dat dan geen positieve gedachten. Kijk je als een berg op naar de eerste werkdag? Let dan goed op wat het signaal jou te vertellen heeft.

Je dag wegdromen

Dagdromen kan iets positiefs zijn, want even een momentje uit het raam staren kan veel creativiteit oproepen. Maar betrap jij jezelf stiekem op Facebook of scrol je telkens vaker door sites zonder een doel? Of grijp je elke kans aan om je te laten afleiden door je collega’s om een praatje te maken? De kans is groot dat je werk je niet voldoende uitdaagt.

Niet kunnen slapen

Als ik terugdenk aan al die slapeloze nachten dan word ik er spontaan moe van. Als ik iets frustrerend vond was het wel niet kunnen slapen. Ik ben normaliter een goede slaper, maar telkens meer ging het mij opvallen dat ik lag te woelen in mijn bed en dat ik geen goede nachtrust had. Met gevolg dat ik de dag al startte zonder energie en soms na het werk op de bank in slaap viel om weer wat energie terug te pakken. Dit was natuurlijk een dringend signaal dat het niet zo goed ging met mij. Slaap jij ook regelmatig slecht?

Klagen

Betrap jij jezelf erop dat je telkens vaker klaagt over je werk? Kan je er geen positief woord meer over zeggen of reageer je voortdurend cynisch? Mijn tante zei altijd niet klagen maar dragen, waarmee ze wilde zeggen dat je vooral niet moet gaan hangen in je emotie en dat je in actie moet komen en niet moet mopperen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar toch hielp het mij enorm om dingen in perspectief te zien.

Uitstelgedrag

Ik zie dit regelmatig gebeuren bij vrouwen die twijfelen of ze wel of niet een stap in hun carrière willen zetten. Voortdurend stellen ze dingen uit van een beslissing nemen tot naar de sportschool gaan. Ben jij inmiddels de koningin van het uitstellen geworden? Het is een belangrijk signaal, want waarom zou je dingen uitstellen als je er plezier uithaalt?

Geen leuk mens zijn voor je omgeving

Let op! Ben jij al een tijd geen leuk mens voor je gezin, vriendinnen en collega’s? Hoor je jezelf telkens kortaf reageren, neem je geen tijd voor je omgeving en verwacht je van alles, maar geef je zelf niets terug? Hoe lang gaan ze dit nog van jou tolereren?

Geld je enige motivatie is

Oké geld is een mooi middel en ik ben totaal voor een goede en representatieve ‘pay check’ aan het einde van de maand. Maar als jij alleen nog naar je werk komt om elke maand een mooi bedrag op je rekening te ontvangen, dan gaat er echt even iets mis.

Je leeft voor de weekenden en vakantie

‘Ach als ik op vakantie ben geweest, dan komt het echt wel weer goed met mij’. Ik hoor het mijzelf nog zeggen. Had ik het even goed mis. Kijk jij ook telkens weer uit naar het weekend of die fijne vakantie die je in het vooruitzicht hebt? En gaat je focus en gedachten alleen hier nog naar uit? Echt er is niets mis met een ‘Thank god it’s friday’ momentje, maar het gaat wel fout als je alleen hier nog voor leeft en je een aversie hebt tegen die andere 5 dagen in de week.

Ervaar jij deze signalen?

Ik kan mij hartstikke goed voorstellen dat al deze signalen je veel energie kosten. Het is tijd om in actie te komen, leiderschap te nemen en weer met helderheid en zelfvertrouwen richting te bepalen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven